Reizen naar Bali

Een vruchtbaar groen "lievelingseiland van de goden", waar de ochtend geboren wordt in de mistige vulkaantoppen en waar de schoonheid als dankbaar geschenk wordt gekoesterd. Het eiland waar het feest is bij elke begrafenis en waar dagelijks dankbaarheid en vreugde betuigd wordt met bloemen, geuren en kleurrijke dansen. Bali is pure schoonheid, van de top van de bergen over de weelderige wouden tot de gouden stranden aan de warme oceaan...

Legong Dans
 
Lotusbloem
 
Legong Dans
 

Op reis naar Bali: info bestemming

Bali is het meest westelijk gelegen eiland van de zogenaamde kleine Sunda-eilanden. Het is één van de paradoxen van onze tijd: een door en door traditionele samenleving die toch ongelooflijk vitaal is. De Balinezen hebben altijd vastgehouden aan veel van hun oude waarden en die de laatste tijd zelfs bekrachtigd, maar hun cultuur is nooit verstard geraakt. Ze bleef altijd openstaan voor vernieuwingen, zowel uit binnen- als buitenland.

Bali Natuur
 

Het eiland ligt in de smalle strook van de tropen waar natte en droge seizoenen over het algemeen met elkaar in evenwicht zijn: voldoende regen en lange perioden met zon. Daardoor en door de vulkanische oorsprong heeft Bali een gezegende natuur. Dit zie je aan het groene en weelderige landschap. Het vruchtbare eiland is dan ook van oudsher dichtbevolkt.

Fruit
 
Rijst Oogst
 
Drijvende markt
 

Vulkanen

Vulkanen domineren het landschap van Indonesië en zo ook dat van Bali. Wanneer jullie door Bali reizen, zien jullie dan ook regelmatig deze indrukwekkende pieken boven het mooie landschap. (Gunung betekent berg) . De hoogste top is de Gunung Agung, een actieve vulkaan (ruim 3100 m hoog), de heiligste berg van Bali, te vergelijken met de Griekse berg Olympus.

De bevolking van het eiland ziet Agung als de 'navel van de wereld', het geografische en religieuze centrum van de wereld. Ze slapen met hun hoofden in de richting van de Agung, en velen geloven dat de goden de berg maakten om vanaf die hoogte het leven beneden te aanschouwen. De Agung ligt in oostelijk Bali, met de top ten noordoosten van de grote tempel Pura Besakih, de grootste en heiligste tempel van Bali. De voet van de berg strekt zich in het noordoosten uit naar de zee, en aan de zuidoostkant liggen een paar kleine, uitgedoofde vulkanen. Een kleine vallei scheidt Agung van de naastgelegen vulkaan Gunung Batur, een andere bekende vulkaan en toeristische trekpleister. Schitterend gelegen aan het Baturmeer. Op de zuidhellingen van de vulkanen wonen en werken de meeste Balinezen. Het uiterst vruchtbare landschap is er sterk gecultiveerd: dit is één van de rijkste traditionele landbouwgebieden ter wereld. Op de hellingen vind je de bekende sawa's, de rijstvelden die meestal terrasgewijs zijn aangelegd. Het geheel vormt een schitterend en uniek decor.

Gunung Batur
 
Pura Besakih
 
Vulkaan
 

West-Bali en het noorden

 

Geheel West-Bali en het noordelijke deel van het eiland zijn bedekt met tropisch regenwoud. Hier wonen relatief weinig mensen. West-Bali bestaat grotendeels uit het Nationaal Park Bali Barat, waar je vele vogels, leguanen en andere bewoners van de tropen kunt bewonderen. Onder leiding van een getrainde gids kan me er wandelingen maken door de jungle van dit park. De natuur is er schitterend met oude woudreuzen, slingerende lianen, zacht stromende beekjes en mangrovebossen.


Pulau Menjangan is een eiland ten noorden van het park en is een schitterende plaats om het mooie koraal te ontdekken. Het is één van de beste snorkel- en duiklocaties ter wereld.

Het centrale noorden van Bali is zeer verschillend van de rest van Bali. De tempels zijn weelderiger versierd, de taal en de gamalan (traditionele muziekstijl) klinken dynamischer. Jullie ontdekken er de meren van Buyan, Tamblingan en Bratan. De beeldschone tempel Ulun Danuligt op een schiereilandje aan de oever van het heilige kratermeer Bratan.

Bekende plaatsen zijn Lovina en Singaraja. Lovina is een toeristenstad, weliswaar heerlijk rustig in vergelijking met het zuiden van Bali. Je kan hier dolfijnen spotten, lekker op het strand hangen of een tour nemen en een van de watervallen bezoeken.

Waterval
 
Snorkelen
 
Ulun Danu
 
Lovina
 

Oost-Bali

Rijstvelden 

Dit deel van Bali heeft een heel ander karakter dan de rest van het eiland, ook wel aangeduid als het Authentieke Bali. Het is een must voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. Het is een mystiek deel van Bali met een prachtig groen landschap gedomineerd door de vulkanen de Agung en de Batur. Jullie vinden er prachtige tempels en paleizen, mooie stranden en de groenste rijstvelden. De stranden in dit gebied zijn sinds de vulkaanuitbarsting van 1963 zwart gekleurd door de lava. Rondom de vulkanen, in de omgeving van Sidemen en Selat, zijn prachtige groene rijstterrassen te vinden


Amed is een rustig en charmant dorpje aan de oostkust van Bali. Het is nog niet zo druk bezocht als veel andere plekken op Bali en staat vooral bekend om zijn onderwaterwereld en zwarte vulkanische stranden. Met 'Amed' wordt het geheel aan 7 dorpjes bedoeld, die zich 14 km langs de kust tot en met het dorpje Aas uitstrekt. Wie het drukke zuiden van Denpasar wil vermijden is in deze streek aan het goede adres. De kronkelige kustweg leid je langs de rustige vissersdorpjes en geeft vanaf de verschillende hoogtes een fantastisch uitzicht op de kleine rustieke baaitjes met zijn zwarte- en witte strandjes. Bergopwaarts en in de dalen bevinden zich dorpjes waar de tijd stil lijkt te zijn gestaan. Daar worden maïs, noten en groenten verbouwd en hebben ambachtslieden hun werkplaatsjes.

Ubud

Ubud is het artistieke centrum van Bali. Het stadje wemelt van de restaurants, bars, souvenirwinkeltjes én kunstgalerijen. De sfeer van gratie, charme en sereniteit heeft reeds vele kunstenaars van over heel de wereld aangetrokken. Ubud ligt in het binnenland van Bali, op de uiterst vruchtbare zuidhellingen van de vulkanen Gunung Ayung en Gunung Batur.

Het plaatsje is vooral bekend vanwege de prachtige sawa's, karakteristieke (door mensen aangelegde) rijstterrassen. Ubud kijkt uit op deze rijstvelden en op de rivier Ayung en zijn gorges. Een populaire en actieve bezigheid is whitewater rafting op de rivier Ayung. Eén van de bekendste attracties in Ubud is het Monkey Forest, een stukje weelderig, tropisch bos waar diverse soorten (brutale) apen vrij rondlopen. Aan de zuidzijde van het bos staat de Pura Dalem Agung tempel.

Ubud olifanten
 
Sawa's
 
Ubud Monkey
 

Zuid-Bali

Meer naar het zuiden is het vrij vlak. Naast de grote hoofdstad Denpasar liggen hier de belangrijkste toeristische plaatsen, zoals Sanur en Kuta. Kuta is een voormalig vissersdorp en was een van de eerste steden op Bali met toeristenindustrie. Het uiterste zuidpuntje van het eiland, Nusa Dua, was voorheen een belangrijke kokosplantage. Nu wordt het landschap bepaald door zeer luxueuze en uitgestrekte hotelcomplexen, golfbanen en winkelcentra.

Sanur
 
Kuta
 
Nusa Dua
 

Nusa Penida

Nusa Penidaligt op maar 35 minuten varen van Bali maar is een compleet andere wereld. Het eiland voelt nog steeds heel avontuurlijk aan en het contrast met Bali is dan ook enorm. Het is veel minder ingesteld op het toerisme en je ziet er nog het echte Indonesische leven. De bezienswaardigheden van Nusa Penida zijn waanzinnig en het is een wonder dat deze plek nu pas populair aan het worden is. Typerend voor Nusa Penida zijn de gigantische kliffen en indrukwekkende viewpoints. Het eiland is een mekka voor duikers. Er zijn heel veel duikplaatsen, variërend in diepte. Het water is er kristalhelder en de zeebodem bestaat uit wit zand. Je vindt er een enorme variëteit aan vissen met de mooiste kleuren.

Nusa Penida
 
Nusa Penida
 
Nusa Penida
 

Traditie en cultuur

Binnen Indonesië geldt het eiland Bali als de grote toeristische bestemming. Het trekt meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Het uiterst mooie landschap, de vriendelijke bevolking en de Hindoe-cultuur , die vooral tot uitdrukking komt in de vele tempels en de unieke processies, zijn daar uiteraard niet vreemd aan. De bevolking is over het algemeen bijzonder hartelijk en tolerant richting toeristen en biedt ze meestal de mogelijkheid om lokale tradities en geloofsuitingen van dichtbij mee te maken, zonder daarbij een zekere bekeringsdrang te tonen.

Het hindoeïsme speelt in het dagelijkse leven van de Balinezen een prominente rol. Overal op straat staan offerbakjes en op vrijwel elke hoek van de straat is een tempel.

Danseres
 
Tempel
 
Uluwatu
 

De gemeenschap

Een dorp is op Bali een hecht netwerk van sociale, religieuze en economische instituties, waar elke Balinees deel van uitmaakt. De meeste Balinezen wonen in dorpen, en zelfs diegenen die in de steden wonen en werken, identificeren zich nog steeds met het dorp waar ze zijn geboren en nemen actief deel aan de dorpsorganisaties.

De tempel is bovenal een heilige plaats, waar de goden worden geëerd met rituelen en offers. De functie van een tempel is in wezen altijd dezelfde. Er staan letterlijk tienduizend tempels op Bali en er zijn evenvele tempelfeesten. Elke dag valt er wel iets te vieren en bij volle maan is de drukte bij de tempels ronduit té.

Goa Lawah Temple
 
KlungKung Temple
 
Bidden tempel
 

Muziek

Iedereen die in muziek geïnteresseerd is kan iets van zijn gading vinden in het grootse muzikale landschap dat het kleine Bali biedt. Slechts weinig plaatsen ter wereld kennen een dergelijke rijke en gevarieerde muzikale cultuur. Bekend zijn in alle geval de heldere klanken van de Gamelan . Dans en theater zijn belangrijke onderdelen van bijna alle rituelen en zijn onlosmakelijk verbonden met religie en cultuur. Het schimmenspel van Bali,Wayang kulit, is één van de oudste theatervormen ter wereld. Eeuwenlang heeft het veranderingen in politiek, ideologie en mode overleefd, zichzelf doorlopend vernieuwd en de Balinezen voorzien van een unieke kijk op de wereld.

Gamelan
 
Bevolking
 
Muziek
 

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Bali maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Bali aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

Rondreis met wagen en privéchauffeur

Jullie krijgen een complete indruk van het eiland en reizen voorbij alle highlights, compleet geïnformeerd door een Balinese gids/chauffeur. Bali is dan wel niet groot maar wel ontzettend gevarieerd: majestueuze bergen in het binnenland, schilderachtige rijstvelden, het schilderachtige Ubud en de prachtige kustlijn in het noorden en oosten. Jullie ontdekken de rijk versierde tempels, maken kennis met het Hindoeïsme en ontmoeten de vriendelijke lokale bevolking. Even bekomen doe je daarna in het tropische zuiden met zijn schaduwrijke palmbomen en gouden zandstranden.

Amlapura
 
Bali Barat vogels
 
Bali fietsen
 
 
 
   
 
 

Combinatie met Singapore

Ontdek met deze reis de stad Singapore, de mooiste stad van Azië, en het tropisch eiland Bali. De geschiedenis van Singapore is terug te vinden in de koloniale gebouwen en de immens hoge wolkenkrabbers en moderne winkelcentra stralen de welvaart van Singapore uit. Ontdek één van de meest moderne steden ter wereld voor enkele dagen voor of na de reis naar Bali.

Singapore
 
Lembongan
 
Singaraja
 
 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Bali vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen (ook kinderen en baby's !) die reizen naar Bali dienen te beschikken over een internationale reispas, nog geldig tot minstens 6 maanden na retour. Zorg ervoor dat nog twee tegenover elkaar liggende pagina's leeg zijn. Ook een visum is verplicht, te regelen bij aankomst op de luchthaven van Denpasar. Je betaalt hiervoor ongeveer USD 10 voor een verblijf van 1 week (7 dagen) en USD 25 voor een verblijf van 8 tot 30 dagen. Het visum is niet verlengbaar; laat je retourticket zien bij afgifte. Belangrijk: voor een zakenreis heb je in principe een visum nodig dat op voorhand is afgeleverd door de ambassade.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), hepatitis A en malariatabletten (zeker voor het eiland Lombok). Zorg in ieder geval voor een goede bescherming tegen de muggen. Voor een persoonlijk advies en/of vanwege gewijzigde omstandigheden in het land is het aan te raden om tijdig contact op te nemen met de huisarts. Het leidingwater is niet betrouwbaar. Flessen drinkwater zijn overal verkrijgbaar.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: Het is op Bali 7 uur vroeger dan in België in onze wintertijd; in de zomer is het verschil maar 6 uren. Er loopt een tijdgrens tussen Java en Bali: Op Java is het 1 uur vroeger dan op Bali.

Munt: De munteenheid is de Indonesische roepia (IDR). De roepia wordt uitgegeven in munten van 25, 50, 100 200, 500 en 1000 roepia en biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 roepia. Koers: 10.000 IDR = 0,74 EUR (apr. 2011).

Onderweg: De gemiddelde reisduur naar Denpasar bedraagt ca. 19 uur.

Goed om te weten:
- Zwemmen in zee is in Bali niet overal even aangenaam. Zeewier en het getij kunnen spelbreker zijn (groot verschil tussen eb en vloed). Aan de oostkant (Nusa Dua en Sanur) kan je niet zwemmen bij laagtij. Aan de westkant (Kuta/Legian en Seminyak) staat vaak een sterke stroming en is een hoge golfslag. De westkant is hiermee wel ideaal voor surfers.
- Bali is het enige hindoeïstische eiland van Indonesië.
- Bij het verlaten van Bali moet nog een vertrektaks (150.000 roepiah) betaald worden.
- Op bezit en gebruik van drugs staan zeer strenge straffen.

Weer en klimaat

Klimaat: Indonesië heeft een tropisch klimaat. Het is er het hele jaar door warm en vochtig. De periode mei tot oktober is de droogste en zonnigste. Tijdens het vochtige seizoen (november tot april), is het vaak lichtbewolkt en zijn er soms onweersbuien. De vochtige periode is verschillend naargelang het eiland. Het regent meestal ’s namiddags of op het einde van de dag, tijdens korte maar hevige buien. Op zich is het goed mogelijk om in de natte periode naar Indonesië te reizen; het regent zelden de hele dag en het is nog steeds warm (plus de natuur is vaak groener). Ook in de "droge" maanden kan er (in korte tijd veel) neerslag vallen. De temperatuur schommelt het hele jaar door tussen 27 en 33 °C. De koelste maand is juli.

Beste reisperiode: De beste reisperiode voor Bali is van begin juni tot eind september (tijdens de droge periode). Houd er wel rekening mee dat dit ook de toeristisch meest drukke tijd is. Van december tot maart valt veel regen (meestal in de vorm van stortbuien). Het noorden is het droogste deel van het eiland, terwijl centraal meer regen valt vanwege de hoge bergen.

Prettige vakantie in Bali

In voorbereiding van uw reis op maat naar Bali voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.