Reizen naar Egypte

Kaartje Egypte

Weinig landen kennen zo’n indrukwekkend en invloedrijk verleden als Egypte. Als bakermat van oude beschavingen bezit het land een rijkdom aan archeologische overblijfselen. De piramiden van Gizeh, het Egyptisch Museum van Caïro, het Dal der Koningen en de tempels in Luxor, de tempel van Abu Simbel, ze zijn niet te missen bij een bezoek aan dit oude land. Daarnaast zijn er nog ontelbare bezienswaardigheden, niet alleen boven maar ook onder water. De koralen en het onderwaterleven van de Rode Zee en de Golf van Aqaba behoren tot de mooiste ter wereld.

Op reis naar Egypte: info bestemming

Laat ons beginnen bij Caïro, de grootste stad op het Afrikaanse continent; het hart van de Arabische wereld, waar Oost en West elkaar ontmoeten en het exotische van de ene cultuur zich vermengt met de geavanceerdheid van de andere. Gelegen aan de oever van de Nijl, met duizend minaretten, pittoreske Oosterse bazaars, luxehotels, appartementsgebouwen en elegante woonwijken. Een stad uit de oudheid en tegelijk modern, die bruist van het leven. Bezoek er het fantastische Egyptisch Museum, met de schat van Toetanchamon, en de onvermijdelijke piramiden van Gizeh. Ook de Citadel, met de imponerende Moskee van Mohammed Ali, is één van de opvallende plaatsen. In de soukhs, o.a. de Khan el Khalili, vindt u alles verkopen wat u zich maar kunt voorstellen: juwelen, goud, traditionele kledij, verse kruiden, koper, geblazen glaswerk, beschilderde papyrus, leder en veel meer. Bijkomen kan in één van de vele traditionele Egyptische cafeetjes met een zoete thee of misschien wat gelurk aan een waterpijp...

Piramiden van Gizeh Het Museum van Caïro De soukh Khan el Khalili 

Stroomopwaarts de Nijl vinden we steden als Luxor en Assoean. Met zijn grandioze monumenten is Luxor één van de belangrijkste sites van Egypte, een immens openluchtmuseum van koningsgraven en tempels. De sfeer in Assoean is dan weer overduidelijk Afrikaans; het leven is er rustig en relaxed. De soukh is er de kleurrijkste van het land: laat u betoveren door de geuren en kleuren van specerijen en parfums.

De Tempel van Hatsjepsoet De Tempel van Luxor 

Een Nijlcruise is de ideale manier om het gebied tussen deze twee steden te verkennen. De grootste rivier ter wereld is er op zijn schoonst: de strook van vruchtbare grond en sierlijke dadelpalmen is er smaller en de zandheuvels van de Westelijke Woestijn komen dichterbij. Op zo’n schip kan men tussen de uitstappen en het lekker eten door echt uitrusten en genieten, de uren voorbij laten glijden. Op de oevers spelen zich gestadig dagelijkse tafereeltjes af: boeren die de smalle strook vruchtbaar land bewerken, vrouwen die wassen en plassen, vissers in kleine sloepjes... in feite zoals dat daar al duizenden jaren gebeurt. Wie meer van avontuur houdt en liever dichter bij de bevolking staat, kan het stuk Assoean-Esna ook met een felouk, een traditionele Egyptische boot, afvaren in een viertal dagen.

De groene strook langs de Nijl Activiteiten langs de Nijl Met felouk de Nijl afvaren 

Nog een hoogtepunt van Egypte vinden we zo'n 250 km ten zuiden van Assoean. Het gigantische rotstempelcomplex van Ramses II in Abu Simbel is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende monumenten uit het Oudheid. Evenzeer opmerkelijker is dat het tempelcomplex in 1965 door Unesco werd verhuisd. Door de bouw van de Assoeandam dreigde het immers onder het wateroppervlak van het Nassermeer te verdwijnen.

De Tempels van Abu Simbel 

Buiten het stroomgebied van de Nijl, vinden we enkel uitgestrekte woestijn. Ook dat is uiteraard Egypte. Prachtige goudkleurige zandduinen, vergeten koningsgraven en oasen bepalen het beeld in de immense Westelijke Woestijn, een indrukwekkend landschap. Maak kennis met het zand in een ruige terreinwagen of hobbel rustig wat rond op een volgepakte kameel. De bedoeïen, bewoners van de woestijn, zijn erg vriendelijk en bijzonder gastvrij en zullen u dan ook van harte begroeten. Eten bij het kampvuur, slapen onder de sterren, baden onder dadelpalmen in een oase: het zijn onvergetelijke ervaringen.

Gevangen tussen de beide armen van de Rode Zee is de bekende Sinaï woestijn dan weer een heel andere woestijn met een bijzonder stuk ruigheid. Een schitterende woestijn met indrukwekkende bergen, valleien, canyons en oases die de grens vormt tussen Afrika en Azië. Het schiereiland is 61.000 km² groot. Met een bedoeïnengids, een tent en een kameel voor de bagage waant u zichzelf er 'Lawrence of Arabia'. Niet te missen is het Sint Catharinaklooster, aan de voet van de Mozesberg, waar nog altijd een kleine 50 monniken leven. Vanuit de verschillende badplaatsen aan de kust van het schiereiland (Sharm El Sheik, Na'ama Bay, Taba) kan je korte excursies naar de Sinaï maken.

De Sinaïwoestijn Sint Katharinaklooster 

En dat brengt ons meteen bij nog een troef van Egypte: in de Rode Zee vindt u een paradijs aan tropische vissen en kleurrijke koraalformaties. Sharm el Sheikh, Dahab, Nuweiba, het zijn bekende duikplaatsen op de Sinaï bij uitstek. Evenzeer voelen zon-, zee- en strandaanbidders zich hier thuis. Vanuit Taba kan u ook gemakkelijk het nieuwe "wereldwonder" Petra in Jordanië bezoeken. Ook de badplaatsen op het vasteland, Hurghada, El Gouna, Marsa Alam en enkele andere, slagen er in hun bezoekers te bekoren met goede hotels, lekker eten en een breed scala aan watersporten en uitgaansgelegenheden.

Egypte is allesomvattend en er zijn dan ook talloze mogelijkheden om combinatiereizen te doen in Egypte. Een 8-daagse Nijlcruise of een 5-daagse Nijlcruise gecombineerd met verblijf in Luxor, Cairo, Aswan of een verblijf aan de Rode Zee. Ook op het Nassermeer is een cruise mogelijk of een combinatiereis met Jordanie (vanuit Taba).

Extra informatie over een georganiseerde reis naar Egypte maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Egypte aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar Egypte vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor Belgen is een internationale reispas, nog minstens 6 maanden na retour geldig, nodig. De Egyptische autoriteiten hebben om veiligheidsredenen de voorafgaandelijke visumplicht terug ingevoerd. Voor afreizen vanaf 15 mei 2015 moet elke Belg een visum aanvragen bij de ambassade van Egypte te Brussel.

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Geen enkele vaccinatie is verplicht voor Egypte, tenzij men uit gele koorts gebied komt. Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen en ook bescherming tegen Hepatitis A.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: In Egypte is het zomer en winter 1 uur later dan in België.

Munt: De munteenheid in Egypte is de Egyptische pond.

Goed om te weten: Videocamera's en fototoestellen zijn niet toegelaten bij een bezoek aan de Vallei der Koningen en Koninginnen.

Weer en klimaat

Klimaat: In de Nijlvallei, de woestijn en aan de Rode-Zeekust regent het eigenlijk nooit. De meeste regen valt vooral in de winter in het noorden (Middellandse-Zeeklimaat). De zon is bijzonder fel, waardoor de temperaturen overdag fors kunnen oplopen. Door de droge lucht is de hitte echter redelijk te verdragen. In de zomer is het vanwege de hogere luchtvochtigheid vooral onaangenaam heet in het noorden. 's Nachts koelt het het hele jaar door flink af, vooral in het zuiden.

Assoean   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   23 26 31 36 39 42 41 41 39 37 31 25
Aantal regendagen   0 0 0 1 1 0 0 0 0 0 0 0

Caïro   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   18 21 24 28 33 35 36 35 32 30 26 20
Aantal regendagen   1 1 1 1 1 0 0 0 0 1 1 1

Hurghada   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   21 22 24 28 31 33 33 33 32 30 26 22
Aantal regendagen   0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Sharm El Sheikh   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   21 22 25 29 33 36 37 37 35 30 26 23
Aantal regendagen   0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Taba   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   21 23 27 31 35 39 40 41 37 33 28 23
Aantal regendagen   0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Prettige vakantie in Egypte

In voorbereiding van uw reis op maat naar Egypte voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.