Reizen naar Cuba

Kaartje Cuba

Wie Cuba zegt, denkt aan sigaren, Fidel Castro en cocktails. Wie het eiland bezoekt, ontdekt er veel meer. Cuba is een veelzijdige bestemming, vol koloniale pracht, waar soms de jaren '50 terug tot leven lijken te komen. Als deel van de zogenaamde "Grote Antillen" ligt Cuba in het Caraïbisch gebied, op minder dan 200 km ten zuiden van Florida. De Spaanse veroveraars van de nieuwe wereld voerden met hen ook zwarte slaven in die de "duivelse" ritmes van de salsa met zich mee brachten. De lokale Indianen konden hun glimlachende authenticiteit blijven bewaren. Cuba is duidelijk een land waar culturen en rassen zich tot een unieke 'couleur locale' vermengd hebben. Muziek is hier ook nooit ver weg. De schitterende witte stranden, de turkoois blauwe zee en de vele watersporten maken Cuba tot wellicht de mooiste vakantie op de Caraïben.

Onze rondreizen in Cuba (behalve de eventuele strandvakantie) zijn enkel met gids-chauffeur!

Hotel Nacional Havana
Vinalesvallei

Info bestemming

Havana

Havana

Als u Havana niet bezocht heeft, heeft u Cuba gemist. Het is veruit de grootste stad op Cuba en wellicht de mooiste stad in het hele Caraïbisch gebied. Het oude stadsgedeelte, Habana Vieja, is door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Het is één groot museum van de Cubaanse geschiedenis en cultuur en ook van het Spaanse koloniale verleden. Een kunstliefhebber trekt dus best wat meer tijd uit voor Havana. De vele bars en cafés en de steeds aanwezige muziek zorgen voor een gezellige sfeer. Op 20 minuten rijden ten oosten van Havana zijn er zeven witte zandstranden, die zich over zo´n 50 km uitstrekken en bekend staan onder verzamelnaam "Playas del Este".

Havana
Havana
Havana

Havana Malecon Havana Malecon Cojimar

Zelfs de buitenwijken van Havana stralen nog steeds de rijkdom uit van een koloniaal verleden. De vele beeldhouwwerken en monumenten houden de geschiedenis van Cuba heel dichtbij en de helden vers in het geheugen. Liefhebbers zullen plezier beleven aan de plekjes van Ernest Hemmingway. In La Bodeguita - één van de schrijvers favoriete bars - staat bovendien de wieg van de Mojito: een cocktail met rum, limoensap, muntblaadjes, suiker, soda, en ijs. Geniet van deze "heilige" drank. Waarom niet tijdens het Tropicana Cabaret: het befaamde “Cabaret onder de sterren” met een waaier aan Cubaanse muziek, schitterend decor, flitsende kostuums, dans, acrobatie en ambiance.

Pinar del Rio

Ten westen van Havana ligt de provincie Pinar del Rio. Het is de tabaksstreek van Cuba waar volgens liefhebbers de beste sigaren ter wereld worden geproduceerd. De Viñales vallei staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is Cuba's meest beroemde landschap. Kalkheuvels, bedekt met dikke vegetatie, mogotes genoemd, rijzen stijl uit de bodem van de vallei. Ze lijken willekeurig in de tabaksvelden te zijn geworpen. Het aanzicht zorgt voor een bijna surrealistisch decor met hun roodbruine aarde en een lappendeken van kleine tabaksplantages (vegas). Op 45 minuten rijden van Vinales ligt Cayo Jutias, een super gezellige plek voor een dagje uit vanuit Viñales.

Vallei van Vinales
Vallei van Vinales

Het centrum

Trinidad Trinidad

Cienfuegos is een havenstad en centrum van de suikerhandel en de koffie- en tabak export. Opmerkelijk is de Franse invloed die terug te vinden is in de architectuur en in de paleizen en herenhuizen. De stad ligt aan één van de mooiste baaien van het Caraïbisch gebied. De haven is op dit moment sterk geïndustrialiseerd waardoor het water in de baai zeer vervuild is en het uitzicht wordt bedorven door olietankers en rokende schoorsteenpijpen. Trinidad (Cienfuegos – Trinidad 90 km langs een mooie kustroute) daarentegen is een must see en ook een verblijf hier is een aanrader. De stad is eigenlijk een openluchtmuseum. Je doet er een grote stap terug in de tijd, alsof er in Trinidad sinds de Spaanse koloniale tijd niets is veranderd. Doorheen de hele stad klinkt muziek, het echte Cuba... De stad is volledig beschermd Unesco werelderfgoed sinds 1988. Er heerst een lethargische sfeer: de bewoners liggen in stoelen te soezen achter de tralies voor de langwerpige ramen van de huizen. Er rijden bijna geen auto’s. Een wandeling door de straten die alle meestal uitkomen op de Plaza Mayor is een fascinerende ervaring. 's Avonds is het muziekspektakel met live muziek en dansers in Casa de la Musica of Casa de la Trova niet te missen.

Sierra Escambray Sierra Escambray

De Sierra del Escambray, met een gemiddelde hoogte van 700 m boven de zeespiegel heeft een zeer rijke bergfauna en een gevarieerd plantenleven. In het hart van het gebergte ligt El Nicho, dat beroemd is om zijn waterval en het beschermde gebied Aguacate. De streek is een paradijs voor wandelaars, vogelliefhebbers en botanisten. In Santa Clarakan je een indruk krijgen van de levensstijl van de suikerbaronnen en hun slaven in de 19de eeuw. Ché Guevara vierde in Santa Clara zijn grote overwinning en het is ook zijn laatste rustplaats. Bezoek er het Mausoleum en het Che Guevara Monument. Camaguey staat meestal ook in het reisprogramma. Het is de 3de grootste stad van Cuba en ligt in een groot veeteeltgebied. De Tinajones zijn de symbolen van de stad en je komt ze overal tegen. Het zijn grote potten, soms wel 2 meter hoog, gemaakt van klei. Ze worden gebruikt voor het opvangen van regenwater en de opslag van voedsel.

Varadero en de "Keys" van Cuba

Cayo Coco Varadero

Cuba heeft als Caraïbisch land nog eens de troef van het goede weer en de mooie stranden. Varadero is waarschijnlijk de bekendste badplaats, langgerekt en gelegen op een smalle landtong. De Cubanen beschouwen het brede witte zandstrand als het mooiste ter wereld. Kristalhelder water met een waaier van kleuren. Oorspronkelijk werd het schiereiland bewoond door vissers en zoutdelvers. Tegenwoordig maken hotels, winkelcentra en enkele gezellige straatjes met bars en restaurants het de toeristen naar de zin. Geniet van de zon, ga toeren met een jeep langsheen de uitgestrekte rietvelden en citrusplantages in het binnenland, en vergeet ook de vele watersportmogelijkheden (o.a. zwemmen met dolfijnen) niet. Alternatief zijn de prachtige stranden van Cayo Santa Maria en Cayo Ensenachos, zonder twijfel horen ze bij de mooiste plaatsjes van Cuba. De stranden zijn er nog rustig en niet overbevolkt.

De Oriënte

El Cobre Sierra Maestra

De Oriënte reikt van Holguin tot Guantanaomo en is de wieg van de onafhankelijkheid: alle Cubaanse revoluties begonnen in dit gebied. In het zuiden ligt de Sierra Maestra, Cuba's grootste bergketen. In de provincie Santiago ligt de tweede (hoofd)stad van Cuba, Santiago de Cuba. Deze stad staat vol met koloniale pastelkleurige gebouwen en monumenten. Guantanamo, bekend om de beruchte Amerikaanse marinebasis ligt aan de uiterste oostpunt van Cuba en is één van mooiste streken van het land. Guardalavaca ligt zo'n zestig kilometer ten noordoosten van Holguin. Het stadje is pas de laatste 30 jaar ontwaakt uit een rustige slaap. Topattracties zijn ook hier de prachtige stranden en turquoise wateren, afgeboord met palmbomen en dit nooit ver weg van de groene heuvels en grote velden suikerriet in het achterland. Guardalavaca is ondertussen ook één van de modernste badplaatsen van Cuba.

Cuba is één van die multiculturele samenlevingen waar de verschillende bevolkingsgroepen zonder al te veel problemen met elkaar kunnen omgaan. Cubanen zijn over het algemeen erg gastvrij en sympathiek en leven echt met muziek. De cha-cha-cha werd er uitgevonden en de salsa is er sinds jaar en dag een begrip. Duizenden Cubanen verdienen hun boterham met het bespelen van een instrument of met zingen. Van ongehoord goed tot meer dan bedroevend, als er maar geluid uitkomt. De Cubaan vindt alles prachtig, op voorwaarde dat er maar ritme in zit. Je krijgt het dan ook allemaal voorgeschoteld...

Cuba muziek is overal
Cuba muziek is overal
Cuba muziek is overal
Cuba muziek is overal

Extra informatie over een reis naar Cuba maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Cuba aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Rondreis Cuba centrum en west (met chauffeur/gids)

Vinalesvallei

Een fascinerende rondreis langs de meest belangrijke hoogtepunten van het eiland in het Westen en het centrum. Van Havana met zijn nostalgische flair uit de jaren 50 van de vorige eeuw en de unieke koloniale architectuur naar het boeiende tabakslandschap van Pinar del Rio, naar Cienfiegos en het tijdloze erfgoed van Trinidad in het centrum van Cuba. Door de bergen van de Sierra Escambary en de groene suikervelden verder naar de prachtige stranden van de Keys van Cuba. Over het hele eiland een ware ontdekking van een unieke combinatie van cultuur en muziek. Eindigen (zonder gids) aan het strand van Varadero, Cayo Santa Maria of Caya las Brujas.

 
 
   
 

Rondreis met ook het oosten gecombineerd

Canopy Ride
 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Cubareis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Cuba

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Een internationale reispas, nog minstens zes maanden geldig bij terugkeer, is voor Belgen vereist (ook voor kinderen). Een visum is niet nodig, wel een toeristenkaart (ong. 25 €). Bij aankomst wordt de helft door de douane afgescheurd, de andere helft moet je bij vertrek inleveren.

Gezondheid/Inentingen: Een DTP-vaccinatie wordt aangeraden, evenals bescherming tegen hepatitis A. Er zijn geen vaccinaties verplicht.

Tijdverschil: In Cuba is het 6 uur vroeger dan in België. Cuba heeft ook zomer- en wintertijd, waardoor het tijdsverschil gedurende het hele jaar gelijk blijft.

Munt: De Cubaanse munteenheid heet peso (CUP), verdeeld in honderd centavos. Je bent er als toerist eigenlijk niet veel mee: men verwacht van jou geen pesos maar convertible pesos (CUC). Een peso convertible is in feite een door de Cubaanse bank uitgegeven dollar die dezelfde waarde vertegenwoordigt als de Amerikaanse munt. Cubaanse peso convertible wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 centavo en biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 convertibele peso. Gewone pesos mogen niet worden uitgevoerd; convertibles zijn buiten Cuba waardeloos.

Het beste is om cash in euro mee te nemen en direct na aankomst op de luchthaven in te wisselen voor de peso convertible. Neem best kleine coupures mee, want wisselen van grotere briefjes kan een probleem zijn. Amerikaanse dollars worden sinds enige tijd eigenlijk (officieel) niet meer geaccepteerd.

Onderweg: De afstand tussen Brussel en Havana is ongeveer 7815 km. Je vliegt er een kleine 10 uren over.

Goed om te weten: Om een toeristenkaart te kopen (25 euro) op het Cubaanse Consulaat moet men zich aanbieden met een internationaal paspoort, geldig tot zes maanden na de reis naar Cuba, de naam van het hotel of het eerste adres in Cuba. Eenmaal afgeleverd is de toeristenkaart geldig voor een verblijf van maximum 30 dagen. Het is mogelijk éénmaal met 30 dagen te verlengen. De toeristenkaart is maar voor 1 reis geldig.

Sedert 1 mei 2010 is de voorlegging van een bewijs van een medische reisverzekering bij aankomst in Cuba wettelijk verplicht. Vraag om in regel te zijn een attest specifiek voor Cuba aan bij de mutualiteit en/of bij uw verzekeraar. Gelieve na te gaan of uw verzekering voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

De vertrekbelasting bedraag 25 CUC (Peso Convertible). Deze dient bij vertrek vanuit Cuba te worden voldaan.

Een goede raad: wacht niet te lang om dit prachtige land te bezoeken. Nu de beruchte leider Fidel Castro als gevolg van zware gezondheidsproblemen de macht officieel heeft overgedragen aan zijn broer Raul, worden een toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten en een verdere liberalisering zeer waarschijnlijk. De charme van de Caribische parel zal daarmee hoe dan ook voor een stuk verdwijnen.

Weer en klimaat

Klimaat: Cuba heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt ongeveer 25 graden Celsius. Januari heeft met gemiddeld twintig graden de laagste temperatuur. In juli en augustus wordt de dertiggradengrens met gemak overschreden. Het zijn ook de maanden met de hoogste vochtigheidsgraad. De gemiddelde temperatuur in de omgeving van Havana is drie graden lager dan die in de omgeving van het oostelijker (en zuidelijker) gelegen Santiago de Cuba. In het noorden zorgen passaatwinden voor afkoeling. Hoewel Cuba een droog (november-april) en een nat seizoen (mei-oktober) kent, valt er het gehele jaar regen. Het minst in februari, het meest in oktober. Het gebeurt overigens maar zelden dat het een hele dag door regent, de meeste buien vallen in de namiddag en de avond en die kunnen behoorlijk heftig uitvallen. Van juni tot midden november kunnen orkanen voorkomen (hoogtepunt in oktober). Het zeewater is het hele jaar door warm, tussen de 25 en 29 °C.

Reisperiode: Het hele jaar door kan je Cuba bezoeken. De drukste periodes zijn de maanden december tot en met mei, wanneer veel Europeanen en Canadezen het eiland bezoeken. Vooral maart, april en mei zijn topmaanden.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Cuba voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.