Reizen naar New York City

Kaartje New York City

De "stad der steden" is een mix van snel groeiende nieuwe wijken, vaste waarden en te koesteren plekjes om terug te komen; veelzijdig, opwindend en vernieuwend. Wat vandaag hip is in New York, is morgen misschien al passé. De imponerende skyline van Manhattan, het Vrijheidsbeeld, Times Square, Broadway, Central Park, Wall Street, de namen klinken als een bel. Niet te vergeten de vele ronkende musea, beroemde winkels en heerlijke restaurants. Er is bovendien altijd iets nieuw te ontdekken...


Info bestemming

New York City wordt omschreven als de meest boeiende en meest veelzijdige stad ter wereld, een locatie waar de adrenaline stroomt en waar nog dagelijks geschiedenis wordt geschreven. Het verhaal van de stad is er één van voortdurende verandering, ook in de 21ste eeuw. Mede daardoor heeft New York een enorme romantische aantrekkingskracht. Je moet van steen zijn om niet geraakt te worden door de uitstraling van de metropool.

In Manhattan vind je gemakkelijk de weg terug. De straten en avenues zijn genummerd. De avenues lopen van zuid naar noord; de streets van oost naar west. De spitse punt van het Empire State Building domineert de skyline. Bezoek zeker een gekende wolkenkrabber (Empire State of Top of the Rock aan het Rockefeller Center zijn een goed idee). Als je naar boven gaat bij valavond is het lichtspel van de stad gewoonweg betoverend. Doe zeker het Rockefeller Center, een menselijke oase middenin de drukte van de stad, Times Square en de theaterwijk Broadway, het groene Central Park te midden van de wolkenkrabbers. Neem eventueel een lunch in the Boat House of in de tuin van Tavern of the Green

Soho
Chelsea Market
High Line

Gospel Harlem

En dan zijn er nog de wijken Chinatown, Little Italy, NoLita, het artistieke SoHo, TriBeCa en Bohemien, Greenwich Village met de New York University, Chelsea (ruim 200 kunstgalerijen) met ook Chelsea Market. Wandel op 10 meter hoog op "The High Line" in het groen, de voormalige vrachttreinlijn. Woon op zondag een gospeldienst bij in Harlem en eet er in een kerkcafetaria het soul food, de traditionele zwarte keuken. Bezoek verder de historische joodse buurt Lower East Side (best niet op zaterdag, sabbathdag, dan zijn veel zaken gesloten). Lower Manhattan met het Financial District. In Battery Park (uiterste zuidpunt) staan de aaneengelaste restanten van het enige kunstwerk dat de aanslag op het World Trade Center overleefde. De Staten Island Ferry (vanaf Battery Park) passeert langs het Statue of Liberty en Ellis Island, de vroegere poort naar de States voor miljoenen immigranten.

Brooklyn

Neem in Grand Central Terminal de metro naar Brooklyn. Brooklyn Bridge is een icoon, van op de Promenade heb je een uniek uitzicht over de skyline van Manhattan. Brooklyn Heights is de wijk van de dollarmiljonairs en in Williamsburg, ooit een Hollands boerendorp, vind je een mix van gezellige cafés met terrasjes, ouderwetse winkeltjes, trendy boetieks, galerieën, een eigenzinnige mall en leuke uitgaansgelegenheden. En als dat allemaal gekend is kan je in NYC enkele van de rijkste musea ter wereld bezoeken: het Metropolitan Museum of Art, het MoMa, het Guggenheim Museum, ...

Basketbal

Een ideale gelegenheid bij een bezoek aan NYC is om een sportmanifestatie bij te wonen, de familiale atmosfeer bij de American Sports verbaast iedere Europeaan. Het is dus steeds een goed idee om een match bij te wonen. (het basketbalseizoen start in oktober). Doe een helikopter tocht boven NYC, een unieke ervaring!

Wij zorgen graag voor een gegidste dagtocht (1 of 2 dagen) met onze Vlaamse gids. Een eerste kennismaking kan best met de fiets en na de dagtocht(en) heb je nog honderden ideeën om het maximale te halen uit jullie bezoek aan New York. We bereiden in samenspraak met haar trouwens zoveel mogelijk jullie reis voor, want er is zeker op het moment van jullie reis iets speciaals te doen.

New York is betoverend en gegarandeerd een stad waar je opnieuw naartoe wilt!

Extra informatie over een reis naar New York City maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar New York City aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Citytrip New York

 
 
   
 

Combinatie met Washington

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie New York Cityreis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar New York City

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die naar de VS reizen dienen te beschikken over een Belgische reispas met machineleesbare zone. De reispas moet geldig zijn voor de hele duur van het verblijf in de Verenigde Staten (en liefst tot 3 maanden na terugkeer). Belgische paspoorten met machineleesbare zone en zonder chip zijn herkenbaar aan de vermelding Europese Unie op de voorzijde. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en met chip ("biometrische paspoorten") zijn herkenbaar aan het tekentje op de voorkaft (een cirkel tussen twee streepjes, afgeleverd in België sedert einde 2004). Kinderen, zelfs baby's hebben hun eigen machineleesbaar paspoort nodig om te reizen.

Zonder visum:

In het kader van het Visa Waiver Programma (de mogelijkheid om toelating te vragen om te reizen naar de Verenigde Staten zonder visum) werd het programma ESTA (Electronic System for Travel Authorization) ingevoerd, een elektronisch controlesysteem. Sedert 12 januari 2009 is dit systeem verplicht voor Europeanen die tot dan gewoon waren om alleen met een internationale reispas naar de V.S. te reizen. Elektronische toestemming (ESTA) is nodig vóórdat men aan boord kan gaan van een vliegtuig of schip naar de V.S.

Voor een verblijf van minder dan 90 dagen (niet verlengbaar; uitstapjes naar de buurlanden van de Verenigde Staten zijn toegelaten, voor zover de totale duur van het verblijf in de regio niet meer dan 90 dagen bedraagt) is het mogelijk om zonder visum naar de VS te reizen, op voorwaarde dat:

- U reist in het kader van toerisme, privébezoek, familiebezoek, zaken of transit. Zakenreizigers of toeristen mogen niet werken of studeren in de Verenigde Staten.

- U de V.S. binnenkomt via lijn- of chartervliegtuig, passagiersschip of auto en u beschikt over een heen- en terugvervoersticket of een ticket met connectievlucht.

- U beschikt over een bewijs van financiële solvabilitiet (kredietkaarten, reischeques, enz.).

- U heeft zich op voorhand met het ESTA ingeschreven via het Internet en uw registratie werd goedgekeurd. Surf daarvoor naar de website van het ESTA (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html) en vul online het formulier in. In de meeste gevallen - zo zeggen de autoriteiten - geeft ESTA onmiddellijk uitsluitsel omtrent het visumvrij kunnen reizen (in uitzonderlijke gevallen kan het 72 uur duren). Indien er geen goedkeuring wordt verleend, dan moet een visumaanvraag worden ingediend. Het is verplicht zich minstens 72 uur vóór het vertrek te laten registreren. De registratie kost USD 14 (begin 2011; wordt afgerekend via de creditcard) en blijft gedurende 2 jaar geldig (voor meerdere entries), tenzij de geldigheid van het paspoort vroeger verstrijkt of tenzij één van de vragen van het ESTA formulier veranderen. Print het antwoord in ieder geval uit en bewaar het.


Opmerking: De reistoestemming kan zonder opgave van reden eerder worden ingetrokken. De toestemming is geldig voor meerdere bezoeken onder voorbehoud van aanpassing voor elke reis. De reistoestemming is evenwel geen garantie voor toelating tot de Verenigde Staten, dit wordt definitief bepaald op de luchthaven waar je het land binnenkomt. Meer info: www.cbp.gov/esta.

Met visum:

Als u niet voldoet aan alle hierboven vermelde voorwaarden en u bijvoorbeeld geen elektronische toestemming hebt gekregen is een visum noodzakelijk om de VS binnen te geraken. Belgen die naar de VS reizen dienen te beschikken over een Belgische reispas met machineleesbare zone. De reispas moet geldig zijn voor de hele duur van het verblijf in de Verenigde Staten. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en zonder chip zijn herkenbaar aan de vermelding Europese Unie op de voorzijde. Belgische paspoorten met machineleesbare zone en met chip ("biometrische paspoorten") zijn herkenbaar aan het tekentje op de voorkaft (een cirkel tussen twee streepjes, afgeleverd in België sedert einde 2004). Kinderen, zelfs baby's hebben hun eigen machineleesbaar paspoort nodig om te reizen.

Zonder visum:

In het kader van het Visa Waiver Programma (de mogelijkheid om toelating te vragen om te reizen naar de Verenigde Staten zonder visum) werd het programma ESTA (Electronic System for Travel Authorization) ingevoerd, een elektronisch controlesysteem. Sedert 12 januari 2009 is dit systeem verplicht voor Europeanen die tot dan gewoon waren om alleen met een internationale reispas naar de V.S. te reizen. Elektronische toestemming (ESTA) is nodig vóórdat men aan boord kan gaan van een vliegtuig of schip naar de V.S.

Voor een verblijf van minder dan 90 dagen (niet verlengbaar; uitstapjes naar de buurlanden van de Verenigde Staten zijn toegelaten, voor zover de totale duur van het verblijf in de regio niet meer dan 90 dagen bedraagt) is het mogelijk om zonder visum naar de VS te reizen, op voorwaarde dat:

- U reist in het kader van toerisme, privébezoek, familiebezoek, zaken of transit. Zakenreizigers of toeristen mogen niet werken of studeren in de Verenigde Staten.

- U de V.S. binnenkomt via lijn- of chartervliegtuig, passagiersschip of auto en u beschikt over een heen- en terugvervoersticket of een ticket met connectievlucht.

- U beschikt over een bewijs van financiële solvabilitiet (kredietkaarten, reischeques, enz.).

- U heeft zich op voorhand met het ESTA ingeschreven via het Internet en uw registratie werd goedgekeurd. Surf daarvoor naar de website van het ESTA (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html) en vul online het formulier in.De vragen zijn vergelijkbaar met die op het huidige aankomst/vertrekformulier I-94W, dat vroeger voor aankomst in de V.S. ingevuld moest worden. In de meeste gevallen - zo zeggen de autoriteiten - geeft ESTA onmiddellijk uitsluitsel omtrent het visumvrij kunnen reizen (in uitzonderlijke gevallen kan het 72 uur duren). Indien er geen goedkeuring wordt verleend, dan moet een visumaanvraag worden ingediend. Het is verplicht zich minstens 72 uur vóór het vertrek te laten registreren. De registratie is gratis en blijft gedurende 2 jaar geldig (voor meerdere entries), tenzij de geldigheid van het paspoort vroeger verstrijkt of tenzij één van de vragen van het ESTA formulier veranderen.

Met visum:

Als u niet voldoet aan alle hierboven vermelde voorwaarden en u bijvoorbeeld geen elektronische toestemming hebt gekregen is een visum noodzakelijk om de VS binnen te geraken.

Gezondheid/Inentingen: Voor de VS gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen. Voor de VS gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Aan de oostkust (New York, Orlando, Miami) is het zomer en winter 6 uur vroeger dan in België. Aan de westkust (Los Angeles, San Diego, San Francisco) is het verschil 9 uur. In New York is het zomer en winter 6 uur vroeger dan in België.

Munt: US dollar. US dollar.

Onderweg: Brussel - New York in 7 uren. Brussel - Los Angeles in 15 uren. Brussel - New York in 7 uren.

Goed om te weten:
- Medische kosten in de Verenigde Staten kunnen hoog tot zeer hoog oplopen. De dagprijs in een Amerikaans ziekenhuis ligt tussen de 1.000 USD à 2.000 USD per dag. Veelal blijkt dat bij opname in een ziekenhuis (door ziekte of ongeval) u onvoldoende verzekerd bent. Daarom is het sterk aangeraden om voor vertrek een degelijke bijstandsverzekering af te sluiten. Ook het afsluiten van een annuleringsverzekering is zeker aan te raden.

- Bovenop de aangegeven verkoopprijs van het artikel dat u wenst te kopen, moet vrijwel steeds de sales tax (btw) betaald worden. Deze taks verschilt van staat tot staat en van stad tot stad. Meestal liggen deze taksen tussen de 5% en 15%.

- Aan boord van het vliegtuig dien je nog een inreisformulier in te vullen. Doe dit zorgvuldig en correct, anders vertraagt het alleen maar de controle bij de douane. Bij de douanecontrole wordt een foto van je gemaakt en worden de vingers gescand.

- Europese luchtvaartmaatschappijen zijn wettelijk verplicht de Amerikaanse douaneautoriteiten bepaalde gegevens van hun passagiers m.b.t. hun verblijf in de VS beschikbaar te stellen. Deze gegevens worden al voor vertrek van de vlucht bij de check-in geregistreerd. Om de incheckprocedure zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je het APIS-formulier (APIS Advance Passenger Information System) downloaden, uitprinten, invullen en bij de check-in laten zien.
- Medische kosten in de Verenigde Staten kunnen hoog tot zeer hoog oplopen. De dagprijs in een Amerikaans ziekenhuis ligt tussen de 1.000 USD à 2.000 USD per dag. Veelal blijkt dat bij opname in een ziekenhuis (door ziekte of ongeval) u onvoldoende verzekerd bent. Daarom is het sterk aangeraden om voor vertrek een degelijke bijstandsverzekering af te sluiten. Ook het afsluiten van een annuleringsverzekering is zeker aan te raden.

- Bovenop de aangegeven verkoopprijs van het artikel dat u wenst te kopen, moet vrijwel steeds de sales tax (btw) betaald worden. Deze taks verschilt van staat tot staat en van stad tot stad. Meestal liggen deze taksen tussen de 5% en 15%.

Weer en klimaat

Klimaat: Amerika kan moeilijk als een land beschouwd worden wat klimaat betreft, maar eerder als een continent met enorm uiteenlopende klimaten. Hierna enkele klimaattabellen. Het klimaat in New York is extremer dan bij ons. Warm en vochtig in de zomer, ijzig in de winter. De New Yorkers maken daar nog een extra uitdaging van door in de zomer de airco's tot op vriespunt te laten werken en in de winter te stoken tot boven de 30°C.

Reisperiode: Alhoewel geen enkel seizoen saai of niet geschikt is voor een bezoek aan New York, ga je misschien het beste niet midden in de zomer. Door de hoge gebouwen kan het ontzettend warm en benauwd worden in de stad. Veel New Yorkers vluchten dan ook de stad uit. Lente en herfst zijn waarschijnlijk de meest geschikte maanden voor een bezoek.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar New York City voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.