Reizen naar India

Kaartje India

India is het op zes na grootste land ter wereld; een land met een enorme variatie aan klimaten en landschappen. In het noorden ligt de Himalaya, het 'Land van de sneeuw'. Zuidwaarts gaat het door hoogvlaktes en de stroomgebieden van de grote rivieren Indus, Ganges en Bhramaputra. Helemaal in het zuiden ligt het Indiase schiereiland. India is een smeltkroes van culturen en religies: hindoeïsme, boeddhisme, zoroasterisme, jainisme, christendom, sikhisme en judaisme zijn de belangrijkste.

Op reis naar India: info bestemming

Het noordelijke circuit

Delhi is de hoofdstad en vluchten voor een ontdekking van India gaan meestal deze richting uit. Wellicht is de hoofdstad ook het meest doordrenkt van geschiedenis, want het bleek telkens een enorme magneet voor de vele veroveraars die er passeerden. De stad werd dikwijls verlaten in al die eeuwen en telkens opnieuw opgebouwd. Verkenning van het oude Delhi waar dagelijks een onvoorstelbare drukte heerst. Ambachtelijke ateliers in volle bedrijvigheid staan met de poorten open, overal eethuisjes naast winkeltjes en straatventers tussen leurders met allerhande koopwaar. Het nieuwe Delhi werd ontworpen en gebouwd toen de Britse koloniale overheersing op haar hoogtepunt was. Het werd ontworpen in ware koloniale stijl, met brede lanen, koloniale gebouwen, een parlement en een presidentieel paleis.

Birla Tempel
 
Qutub minarette
 
Delhi
 
Ghats  Saddhu 

De fascinerende oude en heilige stad Varanasi ligt in de staat Uttar Pradesh aan de Ganges rivier, de voor de Hindoe's heilige rivier die hoog in de Himalaya ontspringt.

De stad is voor de hindoes wat Mekka voor de moslims is. Men gelooft dat wanneer men hier sterft men in het hiernamaals dicht bij God zal zijn. Veel orthodoxe hindoes trekken in hun laatste dagen dan ook naar Varanasi om er te sterven en gecremeerd te worden. Door zich in de Ganges voor Varanasi te wassen kunnen pelgrims de hoogste bevrijding bereiken. Het water wast alle zonden van hen af en verdere reïncarnaties houden op.

Varanasi is tot op de dag van vandaag een centrum voor Sanskrietgeleerden. Varanasi staat bekend om de zijde. De stad telt dan ook een groot aantal zijdewinkels.

Varanasi
 
Varanasi
 
Varanasi
 
Kajuraho  Kajuraho 

In Kajuraho staan beroemde tempels (85 in totaal) die tot de belangrijkste bezienswaardigheden van India gerekend worden. Een Engelsman ontdekte de totaal overwoekerde tempels toevallig in 1839. Sedert 1984 zijn de 22 herontdekte en bewaard gebleven tempels Unesco Werelderfgoed. Tussen afbeeldingen van vissers, jagers, muzikanten en krijgers zijn in Kajuraho ook een groot aantal erotische voorstellingen te zien. Op vrijwel elke tempel nemen Apsara's, hemelse nimfen, uitdagende poses aan en worden voorstellingen uit de Kama Sutra afgebeeld. Het thema is vaak het overwinnen van de begeerte op weg naar de bevrijding van de ziel. In het kleine archeologische museum van Khajuraho kan je een prachtige collectie beelden bekijken.

Bezoek in Agra het imposante Rode Fort. Van origine was het een militair fort, maar het kreeg na verloop van tijd de functie van keizerlijk paleis. Het Rode Fort is in feite een stad in de stad. Achter de massieve muren schuilen elegantie en architecturale pracht en praal. Vanuit Agra bezoek je natuurlijk de parel van de islamitische architectuur, de Taj Mahal. Dit marmeren droompaleis werd tot in de kleinste details uitgevoerd. De geraffineerde techniek van inlegwerk in marmer wordt sinds toen nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Op weg vanuit Agra naar Jaipur kan je de betoverend mooie spookstad Fatehpur Sikri bezoeken.

Agra Rode Fort
 
Taj Mahal
 
 

Jaipur, de Roze Stad, gesticht door Maharajah Jai Singh in 1727, is de hoofdstad van Rajasthan en dankt zijn naam aan de rozerode kleur van de huizen. Jaipur straalt een aangename architecturale harmonie uit. Het hart van de stad is het statige City Palace, omringd door brede lanen en nog steeds gedeeltelijk bewoond door de maharadja. Net buiten Jaipur, op een heuvel ligt het Amber-fort, een immense citadel. Per olifant bestijg je de steile heuvel naar de ingang. Hier wacht een subliem voorbeeld van Rajput achitectuur. De vertrekken van de eerdere maharadja's zijn rijkelijk versierd met ivoor, ingelegd spiegelwerk, stucwerk en marmer. Het Chandra Mahal, het maanpaleis, meestal City Palace genoemd is de officiële residentie van de koninklijke familie. Een deel van het enorme complex wordt nog altijd door de afstammelingen van Jai Singh bewoond. Jaipur is een bruisende en kleurrijke stad met meer dan 6 miljoen inwoners. Er is veel te zien en te beleven. De kleding van de Rajastani behoort tot de kleurrijkste van heel India. De vrouwen dragen zware zilveren sieraden en veel mannen cultiveren enorme snorren en baarden. Meer dan in andere steden in Rajastan gaat traditie hier hand in hand met de moderne tijd: brommers rijden naast kamelen en paleizen staan naast winkelcentra. In het centrum zijn ontelbare eetstalletjes en winkeltjes.

Jaipur
 
Jaipur
 
Jaipur
 

Het zuidelijke circuit

Coorg 

Het zuiden van India verschilt in alle opzichten van het noorden. Het zuiden van India is groen, met wuivende palmen, dicht beboste heuvels en uitgestrekte thee- en specerijenplantages. Gecombineerd met uitgestrekte zandstranden is het vakantiegevoel er nooit ver weg. Ook de bevolking is compleet anders. Zowel liefhebbers van cultuur als natuur, als reizigers die houden van couleur locale kunnen hier hun gading vinden. Kerala en Karnataka liggen het meest noordelijk en zijn nog het meest ongerept, ver van de toeristische kust.

In Mysore kan je de markten bezoeken waar zijde en sandelhout wordt verkocht. Het Ambavillas paleis is een mix van hindoe-, moslim- en rajputarchitectuur. Verder naar de prachtige natuurlandschappen van de streek van Coorg, ook wel het “Schotland van India” genoemd. Coorg is de thuis van de Kodava, ze hebben een eigen karakteristieke sociale structuur met clans, een eigen religie, eigen keuken en eigen handwerk en zijn gekend voor hun gastvrijheid. Een natuurliefhebber komt in deze streek zeker ook aan z’n trekken. Je kan er een tochtje doen met coracles, typische kleine ronde vissersbootjes, over de hoofdrivier de Kaveri. Je kan hier ook Bylekuppe bezoeken, de op een na grootste Tibetaanse nederzetting buiten Tibet, o.a. met een Tibetaans klooster met 7.000 monniken, een Gouden Tempel en een vlooienmarkt.

Mysore Paleis
 
Coorg
 
Bylekuppe
 
Kerala 

Kerala is ongetwijfeld een van de meest relaxte deelstaten van India. Ver weg van het drukke gewoel van de grote steden, verloopt het leven hier veel rustiger dan elders in India. Nochtans is Kerala al decennialang een van de meest ontwikkelde regio's, met een hoge levensverwachting en een hoge alfabetiseringsgraad. Kerala mixt christelijke, hindoe en Arabische invloeden tot een bont geheel. Als centrum van de specerijenhandel stond het eeuwenlang onder invloed van Portugese, Nederlandse en Britse zeevaarders en hun invloeden vind je in het straatbeeld dan ook nadrukkelijk terug. Verblijf in Neeleshwar kan in een exclusief eco-resort aan de kust. Het meest noordelijke district van Kerala, Kasaragod, is het land van de goden, forten, rivieren, heuvels en prachtige stranden. Het Fort van Bekal is één van de grootste en best bewaarde forten in Kerala. Je kan het spirituele centrum van Swami Ramdas, Ananda Ashram in Kanhangad bezoeken. Het leven en de leer van deze grote mysticus waren en blijven een grote inspiratiebron voor vele duizenden in Oost en West. Een citaat uit zijn leer : 'Just as a flower gives out its fragrance to whomsoever approaches or uses it, so love from within us radiates towards everybody and manifests as spontaneous service.' (Zoals een bloem zijn geur schenkt aan iedereen die ze benadert of gebruikt, zo ook straalt innerlijke liefde uit naar iedereen en manifesteert zich als spontane hulp).

Kerala
 
Kerala
 
Kerala
 
Kochi  Kathakali 

Op weg naar Calicut, bezoek aan de Parassinikadavu of Sri Muthappan Tempel in Kannur, op de oevers van de rivier Valapattam. De tempel is ook een populaire bestemming voor reizigers en pelgrims om te genieten van de charme van Theyyam, een ritueel dat hier dagelijks wordt uitgevoerd. De omgeving van Cochin is de koloniale parel van Zuid-India. De stad Cochin is een van de interessantste steden van Zuid India. De talrijke Portugese, Nederlandse, Joodse en Arabische invloeden zetten het eeuwenoude kosmopolitische karakter extra in de verf. Handelaren uit China voerden in de 14de eeuw Chinese vissersnetten in. Bij het Vasco Da Gama plein kan je zien hoe deze sympathieke vorm van vissen in zijn werk gaat. Je kan er ook een Kathakali voorstelling bijwonen. Kathakali is de meest bekende traditionele dansvorm in Kerala. De artiest draagt een masker en in de kledij overheerst de kleur rood. Handgebaren en rollende ogen geven het verhaal weer.

Mis in het zuiden van India een kennismaking met Ayurveda niet. Ayur betekent leven, Veda betekent kennis, het is een 5.000 jaar oude Indiase gezondheidsleer en levensstijl, die streeft naar een evenwichtig leven aan de hand van gedragscodes, diëten en behandelingsmethoden.

Ladakh

Voor een reis naar India is het nogal eens kiezen tussen een combinatie van het noorden en zuiden en het noorden met de nog meer noordelijk gelegen Himalayastaat Ladakh.

Leh is de hoofdplaats van de oude boeddhistische Himalayastaat van Ladakh. De vlucht vanuit Delhi langs de hoge Himalaya-toppen is op zich al zeer spectaculair. Leh ligt op 3500m hoogte en is de belangrijkste plaats van een uitgestrekt woestijngebied in de bergen. Het is belangrijk om even te acclimatiseren en gewend te geraken aan de droge hoogte. Tijd dus om rond te kijken en kennis te maken met de sfeer van de stad. Het belangrijkste gebouw is het negen verdiepingen tellende paleis, dat naar voorbeeld van het Potala-paleis in Lhasa in Tibet werd opgetrokken.

Likir Klooster Leh
 
Leh
 

Ladakh wordt wel eens ‘Klein Tibet ‘of soms ook ‘Shangri-La van de Himalaya’ genoemd. Eeuwenlang behoorde het ook tot het Oude Tibetaanse Rijk. In tegenstelling tot het echte Tibet kan je hier echter wel nog ongedwongen de Tibetaanse cultuur beleven. Veel Tibetanen vonden na de Chinese bezetting van Tibet een veilig toevluchtsoord in Ladakh. In het ‘Land van de Duizend Kloosters’ lopen monniken in wapperende gewaden rond en nodigen reizigers uit voor een onvermijdelijke kop dampende boterthee. De barre levensomstandigheden en een onverzettelijk diep geloof in de boeddhistische levenswaarden laten een onvergetelijke indruk na. Vrijwel afgesloten van de rest van de wereld heeft het landschap op zich al spirituele en inspirerende krachten. De gele en roodbruine monnikenkleren steken af tegen het schrale kleurenpalet van de overweldigende natuur en het heldere blauw van de lucht. De Ladakhi hebben in hun isolement een zeer authentieke levenswijze kunnen bewaren. De gompa’s, kloosters, monniken en grote verzamelingen Thangkas en Boeddhabeelden zorgen voor een heel bijzondere, spirituele sfeer.

Ladakh
 
Ladakh
 

Shey was de eerste hoofdstad van het oude Ladakh en je kan er het paleis bezoeken waar de koninginnen van Ladakh nog zeer lang hun kinderen baarden, uit vrees dat een geboorte in de latere hoofdstad Leh de beschermgoden van de koninklijke familie zou kunnen ontstemmen. Het klooster van Thikse is zonder twijfel het meest gefotografeerde van Ladakh. Je kan er ook genieten van een prachtig panorama over de groene vallei. Het klooster van Hemis ligt half verscholen in een kloof en is het grootste en rijkste klooster van Ladakh. Het klooster is vooral bekend om zijn jaarlijkse festival ter ere van Padmasambhava of Guru Rinpoche, die in de 8ste eeuw het boeddhisme naar Tibet bracht. In Lamayuru ligt een van de grootste en oudste kloosters van Ladakh. Het klooster ligt in een prachtig maanlandschap. In Alchi bevindt zich een van de belangrijkste boeddhistische centra van Ladakh, een stukje Unesco Werelderfgoed. Enorme Boeddhabeelden, prachtig houtsnijwerk en unieke fresco’s en wandschilderingen in Kashmir-stijl zijn er door de droge klimatologische omstandigheden uitzonderlijk goed bewaard. In Ridzong is er een grote kloosterschool waar tientallen jonge monnikjes hun eerste lessen in het boeddhisme krijgen. In hun rode pijen vormen zij een prachtig schouwspel tegen de achtergrond van het witte klooster. Het klooster van Likir is vooral bekend omwille van de reuzenboeddha die naast het klooster staat. Vanuit Leh kan in een tweetal dagen al deze bezocht worden.

Hemis
 
Lamayuru
 

Extra informatie over een georganiseerde reis naar India maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar India aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven maar streven naar uw reis op maat. We overleggen eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

 

De grote rondreis India

Varanasi  Kerala 

Een combinatie van noord en zuid India.

 
 
   
 
 

Ladakh

Leh 

Uitbreiding naar Ladakh of Ladakh in plaats van het zuiden.

 
 
   
 
Uw keuzes
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Goed om weten vooraleer u op reis naar India vertrekt

Snel gecheckt - praktische info

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Een geldig reispas, visum en geldig retour- of doorreisticket zijn vereist. De reispas dient bij vertrek uit India nog minstens 6 maanden geldig te zijn. De procedure voor het verkrijgen van een visum voor India was vroeger nogal aan wijzigingen onderhevig. Een aanvraag op de ambassade nam vaak minimaal 10 werkdagen in beslag. Sinds medio 2015 echter is er o.a. voor Belgen de mogelijkheid om online een visum aan te vragen (en te betalen; kostprijs is 60 USD anno 2016). Dit dient minstens 4 dagen voor vertrek te gebeuren, kan ten vroegste 30 dagen voor vertrek en maximaal 2 keer per kalenderjaar. Een verkregen visum is 30 dagen geldig en kan niet worden verlengd (https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html). Opgelet, voor zakenreizen, reizen langer dan 30 dagen en multiple entrees moet het visum nog steeds via de ambassade aangevraagd worden. Voor zakenreizen zijn soms extra regels en voorwaarden van toepassing. LET OP: indien u combineert met b.v. Nepal, Sri Lanka of de Malediven en terug moet reizen via Delhi, dan moet u over een multiple entry visum beschikken (en de aanvraag dus doen bij de ambassade).

Opmerkingen:
- Ook kinderen dienen steeds over een identiteitsbewijs met foto of paspoort te beschikken. Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Buitenlandse Zaken raadt een ouderlijke toestemming aan als het kind alleen reist of in het gezelschap van andere personen dan de ouders.
- Personen die niet de Belgische nationaliteit hebben doen er goed aan zich te informeren bij de bevoegde instanties (ambassade of consulaat).

Let op:
- Beschadigde reisdocumenten, zoals een reispas met een scheur of een identiteitskaart met een barst, of een elektronische identiteitskaart waarvan de microchip ontbreekt, kunnen door de bevoegde Belgische of buitenlandse autoriteiten als ongeldig worden beschouwd. In voorkomend geval raden wij u dan ook aan om de beschadigde reisdocumenten vóór uw reis te laten vervangen. U gaat op eigen risico met een beschadigde identiteitskaart of reispas naar de luchthaven. Bij weigering van toegang tot de vlucht of het grondgebied van het land van bestemming kunnen wij helaas niets voor u doen.
- Een "attest verlies identiteitskaart" is niet geldig voor uw reis; een rijbewijs evenmin.

Gezondheid/Inentingen: Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties/bescherming tegen buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), hepatitis A en (in het zuiden) malaria.

Opmerkingen:
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zelfs als geen of bepaalde inentingen niet nodig zijn wil dat niet zeggen dat er geen aan te raden zijn. De reiziger dient zelf in te staan voor eventuele inentingen en aangezien de reisorganisator geen medische bevoegdheid heeft, dient de reiziger de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegd arts. Speciale gezondheidsrisico’s (zoals bv. suikerziekte, hartaandoeningen, astma, epilepsie, enz...) alsook andere (zoals slechtziendheid, rugklachten, zwaarlijvigheid...) moeten gesignaleerd worden aan Evenementtours. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen je nodig hebt. Aangeraden wordt om steeds een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en je persoonlijke situatie. Vooral bij reizigers met gezondheidsproblemen, bij reizen langer dan 3 maanden of als men op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep, is een gespecialiseerd advies extra van belang. Voor verdere inlichtingen kan je ook terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (Reisadvies: 03/247 66 66 of www.itg.be).

Tijdverschil: Tijdens onze zomertijd is het in India 3,5 uur later dan in België, tijdens onze wintertijd is het verschil 4,5 uur.

Munt: De Indiase munteenheid is de roepie, onderverdeeld in 100 paisa. (wisselkoers: 1 EUR = 76,90 INR, kanuari 2016) De naam roepie komt uit het Sanskriet Rupya, wat zilver betekent. Roepies mogen niet worden ingevoerd, noch uitgevoerd. Bewaar uw wisselbewijzen als u geld heeft gewisseld; ze zijn nodig om bij vertrek uw overgebleven roepies terug in te wisselen in euro's.

Onderweg: Van Brussel naar Delhi duurt ca. 8 uren; Brussel - Bombay is ca. 10 uren vliegen.

Goed om te weten: Wie vanaf een Indiase luchthaven naar het buitenland vertrekt dient ter plaatse nog een vertrektaks van Rs. 500 te betalen, te voldoen in de lokale munt. Voor vertrek naar naar Afghanistan, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka of de Malediven is de taks Rs. 150.

Weer en klimaat

Klimaat: Een groot land heeft een variërend klimaat. India kent drie seizoenen: winter, zomer en moesson. De wintermaanden vallen tussen november en maart. Het weer in deze periode is relatief koel en er valt weinig of geen regen. In de heuvels in het noorden en in de Himalaya kan in deze tijd van het jaar sneeuw vallen. Gedurende de zomer, van april tot juli, is het warm in de het grootste deel van India. De 'hill resorts' zijn in deze tijd van het jaar een goede plaats om verkoeling te zoeken.

Zuid-India heeft een tropisch klimaat. De verschillen in temperatuur zijn over het hele jaar heen niet zo groot. April en mei zijn de iets warmere maanden. De temperatuur wordt verder nog beïnvloed door plaatselijke hoogteverschillen. Zo liggen in de bergen van de Westelijke Ghats liggen de temperaturen beduidend lager dan in het laagland. In de wintermaanden moet je daar rekening houden met koude nachten (onder de tien graden). Ook het Deccan-plateau, met plaatsen als Mysore en Hassan, heeft door de hogere ligging een aangenamer klimaat dan het laagland, met gematigde temperaturen en een lage vochtigheidsgraad.

De belangrijkste factor is voor reistijd in Zuid-India (en de westelijke en oostelijke centrale gedeelten) is de moesson. De hevige zuidwest moesson duurt van juni tot en met september en zorgt voor veel regen in het westen van het land. De regenval langs de westkust neemt in deze periode af naarmate deze moesson over het Deccan-plateau naar het oosten toe wegtrekt. De noordoost moesson is beduidend korter en treft vooral de oostkust. Vooral in oktober en november valt daar dan veel regen.

Beste reisperiode: In ruime zin kan gesteld worden dat de periode van oktober tot april de beste tijd is om (het grootste deel) van India te bezoeken.

Gedurende de hete zomermaanden lenen de bergen van Kashmir, Himachal Pradesh en noordelijk Uttar Pradesh in Noord-India zich het best voor een bezoek. Bezoek het noordoosten best tussen maart en augustus. Kashmir en de voetheuvels van de Himalaya zijn het best te bereizen tussen mei en september. De woestijnen van Rajasthan bezoek je best gedurende de moessonperiode. Voor wandeltochten en trekkings in het Indiase deel van de Himalaya is de periode van april tot november de beste.

De beste tijd voor een bezoek aan Rajasthan en het gebied rond Agra en Varanasi loopt van begin oktober tot medio april. De maanden mei en juni zijn bijzonder heet; juli, augustus en september zijn ook heet maar iets beter. In die maanden valt er regelmatig een bui, maar niet in hoeveelheden die reizen onmogelijk maken. In september is het weer wat droger. In het uiterste westen (bijvoorbeeld Jaisalmer) in de Thar-woestijn valt het hele jaar vrijwel geen regen. De dagtemperatuur in de Tharwoestijn in de zomer kan oplopen tot 43°C. 's Nachts koelt het dan meestal af tot een aangename 25°C. In de winter (van half november tot eind februari) is het in de Tharwoestijn overdag gemiddeld 24°C, maar koelt het 's nachts sterk af naar 7 à 8°C.

Het zuiden van India bezoek je het beste van december tot mei. De periode van mei tot medio september is best te doen, al is er dan aan de westkust (Kochin en de Kerala Backwaters) veel regen.

Agra   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   23 26 32 38 42 41 35 33 34 34 29 24
Gemiddelde nachtt. (°C)   6 8 13 19 25 28 27 26 24 17 9 7
Gemiddelde neerslag (mm)   13 12 8 5 10 62 217 206 116 18 4 8
Aantal uren zon per dag   13 12 8 5 10 62 217 206 116 18 4 8

Bangalore   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   27 30 32 34 33 29 28 27 28 28 27 26
Gemiddelde nachtt. (°C)   15 17 19 22 21 20 20 19 19 19 17 16
Gemiddelde neerslag (mm)   3 7 4 46 120 81 110 137 195 180 65 22
Aantal uren zon per dag   3 7 4 46 120 81 110 137 195 180 65 22
Aantal regendagen   1 1 1 3 7 6 8 10 9 9 4 2

Calcutta   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   27 30 24 36 36 34 32 32 32 32 30 27
Gemiddelde nachtt. (°C)   14 17 22 25 26 27 26 26 26 24 19 14
Gemiddelde neerslag (mm)   17 23 33 48 102 260 332 329 260 151 17 7
Aantal uren zon per dag   17 23 33 48 102 260 332 329 260 151 17 7
Aantal regendagen   1 2 2 3 6 12 17 17 13 7 1 1

Jaipur   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   23 26 32 37 40 39 34 32 33 33 29 24
Gemiddelde nachtt. (°C)   8 11 16 21 25 27 26 24 23 19 13 9
Gemiddelde neerslag (mm)   8 12 6 4 16 66 216 231 80 23 3 3
Aantal uren zon per dag   8 12 6 4 16 66 216 231 80 23 3 3
Aantal regendagen   1 1 1 1 1 4 11 12 5 1 1 1

Kochi   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   32 32 33 33 32 29 29 29 29 31 31 32
Gemiddelde nachtt. (°C)   22 23 25 26 26 24 23 24 24 24 24 23
Gemiddelde neerslag (mm)   23 20 51 125 297 723 592 353 195 340 170 41
Aantal uren zon per dag   23 20 51 125 297 723 592 353 195 340 170 41

Mumbai   Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddelde dagtemp. (°C)   31 31 33 33 33 32 30 29 30 33 33 32
Gemiddelde nachtt. (°C)   16 17 21 24 26 26 25 25 24 23 21 18
Gemiddelde neerslag (mm)   1 2 0 1 13 574 868 553 306 63 15 6
Aantal uren zon per dag   1 2 0 1 13 574 868 553 306 63 15 6
Aantal regendagen   0 0 0 0 1 15 24 22 14 3 1 0

Prettige vakantie in India

In voorbereiding van uw reis op maat naar India voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.