Reizen naar Het groene noorden van Spanje

Kaartje Het groene noorden van Spanje

Het 'Groene Spanje' is de kuststrook langs de Golf van Biskaje in het noorden van Spanje die zich van oost naar west uitstrekt over de regio's Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. De bekendste steden zijn San Sebastian, Bilbao, Santander, Gijón, Oviedo, A Coruña, Santiago de Compostella en Vigo. De regio kent veel regenval en heeft een gematigd zeeklimaat waardoor het landschap groen kleurt en zeker ten opzichte van het nabij gebergte waaronder de "Picos de Europa"waar een veel droger klimaat heerst. Een reis naar het "Groene Spanje" in combinatie met dit hooggebergte en ook met de bekende regio's in het achterland zoals de Riojastreek en Navarone met Pamplona als wellicht bekendste stad.


Info bestemming

De kust van Spaans Baskenland is een ruwe kust, met ontoegankelijke kliffen, uitgestrekte stranden en unieke riviervalleien.

Baskenland
Baskenland
Baskenland

Spaans Baskenland is een prachtige mix van hypermodern en traditioneel. Wat echter nog het meest opvalt is het culinaire, er is overal een zeer verfijnde keuken. Bilbao, door zijn inwoners ook wel El Botxo (het gat) genoemd, is een vernieuwde stad omgeven door groene heuvels. Het is zeker de stad bij uitstek om kennis te maken met de Baskische keuken. Je vindt in Bilbao zowel nouvelle cuisine als traditionele restaurants. San Sebastián is prachtig gelegen aan een mooie baai en is de meest mondaine badplaats van Noord-Spanje. Aan beide kanten van de baai ligt een heuvel, met daartussen het eilandje Santa Clara. Ook "Donostia", zoals de badstad wordt genoemd door de Baskische bevolking, telt de hoogste concentratie restaurants met een Michelinster. Ook de kunst van de tapas, hier pintxos genoemd, wordt er naar het hoogste niveau getild. Ook Hondarribia aan de monding van de Río Bidasoa is een pittoreske badplaats en ook belangrijkste vissershaven. In de oude omwalde vestingstad is het heerlijk vertoeven. Bilbao, San Sebastian en Hondarribia liggen overigens niet zo ver van waar de prestigieuze Spaanse Riojawijnen hun oorsprong vonden.

Bilbao
San Sebastian
Hondaribbia

Spaans Baskenland en Rioja

Gernika Gernika

De monding van de Riá de Gernika is door Unesco beschermd. Een deel van de monding is moeras, waar jaarlijks duizenden vogels neerstrijken op hun tocht van en naar Afrika. Per kano varen langs de moerassen tussen de vele vogels is een unieke manier om de natuur te ervaren. In de omgeving vind je de typische Baskische dorpjes.

Op weg naar Rioja kan je even stoppen (of overnachten) in Pamplona, een oude vestingstad sinds de 9de eeuw en beroemd om zijn 'Fiestas de San Firmín' (stieren in de straten rond 7 juli!). Verder naar de Rioja streek waar wijnliefhebbers natuurlijk de bodegas met uitgestrekte wijngaarden natuurlijk, waar de Rioja, zijn oorsprong heeft. Dikwijls spectaculaire bodegas, ontworpen door wereldvermaarde architecten zoals Frank O. Gehry en Santiago Calatrava (Valencia) waar topwijnen worden geproduceerd. De streek ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en je vindt er dan ook veel indrukwekkende kloosters en gracieuze kerken. Wat verder zuidwestwaarts langs de pelgrimsroute kom je in de Sierra de la Demanda, een prachtige bergstreek en uitgeroepen tot beschermd natuurpark.

Even een zijsprongetje: Castilië en Léon

Avila

Op doortocht vanuit de Rioja streek rij je een stukje door het noordelijke deel van de Spaanse regio Castilië en León. Je kan voor deze enorme grote streek zeker op zich een extra reisje plannen (reikt tot aan de Madrid regio). De streek wordt omringd door bergen met naast de prachtige natuur ook een rijke cultuur. (Salamanca, heeft één van de oudste universiteiten van Europa, Avila is omsloten door imposante romaanse muren, het monumentale Valladolid met door talloze kastelen, en nog andere steden León, Burgos en Segovia als aanraders). Voor deze noordelijke route beperken we ons tot bezoek het charmante en gezellige Burgos dat op een hoogte van ca. 860m ligt en de vroegere hoofdstad van Castilië is (nu is dat Valladolid). Op een 20-tal minuutjes rijden van de stad ligt de prehistorische site van Atapuerca (werelderfgoed). Ook in de omgeving ligt de Ebro Canyon, de grootste van Spanje. In de canyon liggen diverse dorpjes en er zijn ook verschillende watervallen van de Ebro rivier. Onder het plaatsje Orbaneja del Castillo stroomt een grote waterval wat het een leuke plaats maakt om te bezoeken.

Segovia
Parador de Lerma
Orbaneja del Castillo

Cantabrië en Asturië

Cantabrië is prachtig gelegen aan de noordkust van het Iberisch schiereiland, biedt een compleet andere kijk op Spanje. Je vindt er wilde en dunbevolkte stranden, een schitterende kustlijn van zo'n 150 kilometer langs afgezonderde baaien omringd door smaragdgroene landtongen, een Spaans strandleven dat is afgestemd op natuurliefhebbers. Veel van de mooiste stranden van Cantabrië zijn alleen te voet bereikbaar. Geniet er van deze brede en schijnbaar eindeloze stukken poederig zand. Allemaal gelegen tegen een achtergrond van groene heuvels en onwerkelijke zichten op de besneeuwde toppen van de Picos de Europa, die in de verte boven het landschap uit torenen.

Cantabria
Cantabria
Cantabria

Vijftien kilometer landinwaarts vanaf de Atlantische Oceaan, rijzen de adembenemende Picos de Europa abrupt vanaf de oceaan op tot hoogten van meer dan 2500 meter. Ze zijn een lokroep voor natuurliefhebbers, met enkele van de schilderachtigste landschappen van Spanje: hooggelegen meren, bergweiden en diepe kloven. Vanaf de kust rij je naar de Fuente Dé, waar de weg doodloopt. Vanaf hier neem je de kabellift omhoog vanwaar je verschillende wandelingen in dit sublieme landschap kan doen. Vlak bij het Picos de Europa National Park zijn Potes en Mogrovejo wellicht de leukste dorpjes van Cantabrië. In de El Soplao grot zie je (vaak witte) stalagmieten en stalactieten die op mensen gelijken, maar de grot is vooral bekend om de kristalvormige druipstenen die iets weg van koraal. De Rio Ason waterval valt zeker 70 meter loodrecht naar beneden van een gigantische klif.

Picos de Europa
Picos de Europa
Covadonga

Picos de Europa

De meest bekende kloofwandeling in het Picos de Europa gebergte is de wandeling door de Cares kloof (24 km heen en terug). De Xanas kloof (iets verder naar Asturië) is een stuk korter (7 km retour) en wordt door de gelijkenissen ook wel de "kleine Cares kloof" genoemd. Eén van de hoogtepunten in de provincie Asturië zijn de 2 meren van Covadonga. Beide meren zijn omgeven door bergen en vooral het La Ercina meer is het meest spectaculair van de twee. Tussen Llanes en Ribadesella ligt het strand van Guadamia een van de mooiste stranden van Asturië. Hier kan je het best de Bufones de Pria. Bij vloed slaat het water met een enorme kracht tegen de kust en spuit als een soort van geiser omhoog, soms met enkele tegelijk. Het fenomeen gaat gepaard met een gebrul, zowel de hoogte van de geisers als het geluid worden indrukwekkender naarmate het stormachtiger is.

Galicia is de meest noordwestelijk gelegen regio van Spanje. De kust van het vasteland van Galicia is zomaar eventjes 1200 kilometer lang, maar ook in zee liggen verschillende eilanden die tot Galicia behoren. Het binnenland van Galicia is gekenmerkt door uitgestrekte bosgebieden. De noordkust van Galicië is een geduchte kust voor de scheepvaart en ze wordt wel eens de Costa da Morte wordt genoemd. De regio heeft vele rivieren die uitmonden in de Atlantische Oceaan. Kleurrijke vissersdorpjes aan de monding ervan contrasteren met de grillige kustlijn. In het achterland liggen bijzonder groene bergen die nauwelijks bewoond zijn. Ga op zoek naar de wilde Galicische pony's. Bezoek de vuurtoren van Cabo El Vilán uit 1854 waar de rotsen als monsters uit de zee rijzen, een plaats waar vele schepen zijn vergaan. Bezoek de levendige universiteitsstad Santiago de Compostella, het eindpunt van de lange pelgrimstocht 'Camino de Santiago'.

Wilde Paarden in Gallicia
Cabo Vilan
Santiago

Extra informatie over een reis naar Het groene noorden van Spanje maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Het groene noorden van Spanje aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Spaans Baskenland en Rioja

Covadonga Rioja
 
 
   
 

Spaans Baskenland, Rioja en Picos De Europa

Asturia
 
 
   
 

Van Spaans Baskenland tot Santiago de Compostella

Gallicia
 
 
   
 

Citytrip Bilbao

Voor uitstappen vanuit Bilbao, zie bij Het Groene Spanje

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Het groene noorden van Spanjereis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Het groene noorden van Spanje

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Spanje hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig.

Gezondheid/Inentingen: Voor Spanje gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België.

Munt: De munteenheid in Spanje is de euro.

Onderweg: Brussel - Barcelona in 1u55min; Brussel - Sevilla in ongeveer 2u45min.

Goed om te weten: Spanje heeft een heerlijke keuken met lang niet alleen paella of tortilla. Wat te denken van heerlijke tapa's in alle vormen en maten, de Spaanse ham, Spaanse kaasjes, Spaanse worsten, Spaanse gehaktballetjes, gazpacho Andaluz, gefrituurde inktvis, de olijfolie, knoflook en de vele streekgerechten... Eten en drinken is in Spanje een enorm belangrijke sociale bezigheid en een belangrijk aspect van de cultuur. Tijdens het eten worden verhalen verteld, vrienden gemaakt en de dag doorgenomen.

Weer en klimaat

Klimaat:

Reisperiode:

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Het groene noorden van Spanje voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.