Reizen naar Dalmatië

Kaartje Dalmatië
Van Zadar tot Dubrovnik

Dalmatië is het langgerekte deel van Kroatië langs de kust. De streek heeft schitterende stranden, weelderige, prachtige eilanden niet ver van de kust en eeuwenoude steden als Dubrovnik, Split, Zadar, Trogir en Šibenik. In centraal Kroatië ligt het levendige Zagreb, hoofdstad van het land met een bruisende sfeer voor jong en oud.

Vanuit de hoofdstad gaat het langs een prachtige natuur naar de Meren van Plitvice die wel lijken rechtstreeks uit een sprookjesboek te zijn gekomen. Met betoverende watervallen en smaragdgroene meren is het letterlijk een paradijs op aarde.

Info bestemming

Dalmatië van noord naar zuid

Zadar is de meest noordelijke van de versterkte Dalmatische steden. De Sint-Donatiuskerk is het symbool van de stad samen met de promenade en het "zeeorgel", een enig concept van 35 buizen onder speciaal aangelegde trappen, die dankzij het samengaan van golven en wind een harmonieus geluid voortbrengen. Vanuit Zadar kan je ook het eiland Pag bezoeken dat eigenlijk bij de Kvarnerbaai hoort. Het eiland is bekend voor het indrukwekkend maanlandschap van witte kalkrotsen dat met de zoutbergen voor een heerlijk contrast met de blauwe lucht zorgt. Ook een trip naar de Plitvice Meren zijn van hieruit mogelijk. Šibenik ligt hoog boven de zee, de Sint-Jakobskathedraal is er uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het middeleeuwse Trogir is zeker een van de mooiste kustplaatsjes van Dalmatië. Split is een echte stad aan het water, goed afgesloten van de wind, bezoek er het indrukwekkende paleis van Diocletianus, het Plein van de Republiek, de aangename zeeboulevard, het archeologische museum en de Galeria Mastrovic. Ten zuiden van Split vind je nabij de piratenstad Omis op de Cetina rivier met prachtige canyon, de beste plaats om te raften in Dalmatië. In het Biokovo Nature Park kan je de schilderachtige route naar de toppen nemen die 20 km lang en bestaat uit een smalle, verharde weg met veel haarspeldbochten. Op zonnige dagen heb je er prachtige vergezichten en kan je de meeste eilanden in de open zee zien liggen.

Zadar
Trogir
Split

Vanuit Split kan je een dagtocht doen naar het eiland Brac, beroemd oa om zijn witte kalksteen. Hvar wordt beschouwd als één van de 10 mooiste eilanden van de wereld. Zoals ook op Brac vind je er uitgestrekte lavendelvelden, oude olijfbomen en wijngaarden. Terug op het vasteland kan wat verder zuidwaarts een bezoek overwegen aan de Ottomaanse stad Mostar in Bosnië-Herzegovina. Bezoek zeker schiereiland Pelješac, bekend voor zijn oesters en mosselen uit Ston en zijn heerlijke wijnen. Vanaf Pelješac is het maar een korte overtocht naar het eiland Korcula, geboorte-eiland van Marco Polo. De hoofdstad (ook Korcula genaamd) wordt soms het kleine Dubrovnik genoemd. Het strand van Trstenica in het rustig en welvarend kustplaatsje Orebić wordt beschouwd als het mooiste van de streek.

Hvar
Brac

Dubrovnik

De historische autovrije binnenstad van Dubrovnik staat sedert 1979 op de werelderfgoedlijst en geldt als één van de mooiste steden van Europa. Marmeren marktplaatsen, geplaveide straten, herenhuizen, kloosters, kerken, paleizen, fonteinen en musea bieden een schat aan bezienswaardigheden. Bekijk de lappendeken van rode dakpannen, de stadstuintjes, de diepblauwe zee, de drukke haven vanaf de stadsmuren. Eveneens een aanrader is het charmante Cavtat, een dorpje op een 15-tal km van Dubrovnik en niet ver van de luchthaven, niet te missen. Smalle straatjes klimmen er vanaf de kade de heuvels in. Ook Cavtat nodigt uit, met cafeetjes, tavernen en specialiteitenrestaurants, ook langs de jacht- en vissershaven.

Centraal Kroatië

Zagreb

Je kan in Zagreb zeker één of twee dagen vullen. De stad heeft een historisch boven- en benedendeel. De barokke bovenstad Gornji Grad is een doolhof van steegjes die je langs mooie paleizen en kerken brengt. In de monumentale benedenstad Donji Grad vind je boeiende musea en wandel je langs Art-nouveau gebouwen en pleinen. Het aartsbisschoppelijk paleis wordt wel eens met het Kremlin vergeleken.

Vanuit Zagreb richting zuiden kom je in de Karlovac regio. Elk dorp heeft er zijn eigen rivier en ze lopen er samen in het dorpje Karlovac. Doe er een boottocht of plan een activiteit in de groene, bosrijke omgeving: paardrijden (ook initiatie), fietsen (ebike mogelijk), raften/kajakken op de uitzonderlijke Mreznica rivier, verscholen achter de bergen. Proef hier zeker ook de lokale wijn. Ga zwemmen in één van de rivieren en vind er ergens een verborgen plekje, enkel voor jezelf.

Karlovac
Karlovac
Karlovac

Je kan van hieruit ook het uniek Nationaal Park (Unesco Werelderfgoed) van de Meren van Plitvice bezoeken. Zestien meren die elkaar via een reeks watervallen trapsgewijs voeden. Ook hier kan je heerlijk wandelen in het bosrijk berglandschap (wandelafstanden van 2 uur tot 8 uur).

Plitvice Meren
Plitvice Meren
Plitvice Meren

Extra informatie over een reis naar Dalmatië maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Dalmatië aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Het noorden van Dalmatië: van Zadar tot Split

Een reisprogramma met kleine afstanden maar veel te doen. De reis gaat naar Zadar en/of het eiland Pag. In het bergachtige NP Paklenica nabij Starigrad kan je wandelen in één van de bosrijkste gebieden van Croatië. Verder zuidwaarts tot Split langs de mooie kustlijn via Sibenik en Trogir en Split. Vanuit Split kan je ook nog wat eilandhoppen, b.v. naar de eilanden Brac en Hvar.

Park Paklenica
Split

 
 
   
 

Het zuiden van Dalmatië: van Split tot Dubrovnik

Lokale specialiteiten Lokale specialiteiten Wijne van Peljesac

Reis langsheen de zuidelijke Dalmatische kust van Split tot Dubrovnik. Eventueel verblijf op de eilanden Brac of Hvar. Verder zuidwaarts via de Makarska regio naar het prachtige schiereiland Pelješac. Eindigen in Dubrovnik dat alles heeft wat een stad aantrekkelijk maakt, en de zee is nooit veraf.

Split
Dubrovnik

 
 
   
 

Enkele dagen rustiger aan op Sipan (regio Dubrovnik)

Sipan is een ongerept eiland met enkel kerkjes en spaarzaam bewoonde vissersgehuchten. Een oord van ongeëvenaarde schoonheid en zelden geziene rust. Uitstappen mogelijk naar de andere Elafieten eilanden, o.a. Lopud en Kolocep. De Elafieten eilanden zijn stuk voor stuk wandelparadijzen: groene eilanden met tuinen vol citrusbomen, pijnboombossen, schitterende landschappen met zeezicht, charmante en pittoreske dorpjes met de harmonieuze architectuur. Geniet tijdens uw reis naar de Elafieteneilanden verder b.v. van een barbecue met verse gegrilde vis en wijn op het strand, van lokale muziek en entertainment.


 
 
   
 

Extensie Montenegro

Vanuit Dubrovnik is het eenvoudig om verder te reizen tot het verrassende land Montenegro. Aan een prachtige baai ligt daar de "Venetiaanse" stad Kotor, een wondertje dat zowat als het einde van "het Westen" kan beschouwd worden. (individuele rondreis Montenegro met huurwagen, toegevoegd aan het reisprogramma Kroatië, 3 à 5 dagen)

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Dalmatiëreis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Dalmatië

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor Belgen die reizen naar Kroatië volstaat een geldige identiteitskaart (nog minstens 3 maanden bij terugkomst in België) met foto of geldige internationale reispas. Kinderen zijn eveneens verplicht om een identiteitskaart met foto op zak te hebben.

Gezondheid/Inentingen: Voor een reis naar Kroatië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België.

Munt: De nationale munteenheid in Kroatië is de kuna. 1 kuna is onderverdeeld in 100 lipa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 kuna. Muntstukken zijn er van 1, 2 en 5 kuna en van 10, 20 en 50 lipa. Eén euro is ongeveer 7 kuna. Richtkoers: 1 kuna = EUR 0,138 (maart 2010).

Onderweg: De vliegreis Brussel - Split of Brussel - Zagreb duurt ca. 2 uren.

Goed om te weten: Indien je zelf met de wagen naar Kroatië reist, vergeet dan zeker volgende documenten niet: grijze kaart (inschrijvingsbewijs), de groene verzekeringskaart (kijk of HR bij de verzekerde landen staat) en natuurlijk uw rijbewijs en geldige identiteitskaart. Reserveset lampjes, gevarendriehoek en sleepkabel behoren tot de verplichte uitrusting van de wagen. Opgelet, vergeet (vooraf) uw wegenvignetten voor Oostenrijk (richtprijs 8 euro/10 dagen) en Slovenië (richtprijs 15 euro/week) niet aan te schaffen indien u door deze landen reist (zie www.vab.be).

Weer en klimaat

Klimaat: Kroatië heeft overwegend een landklimaat, gekenmerkt door hete zomers en koude winters. In de winter kan het in het oosten - zeker in Gorski Kotar - hard vriezen en stevig sneeuwen. Langs de Adriatische Zee heerst echter een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters (het vriest er bijna nooit) en warme, droge zomers. Het is één van de zonnigste kusten van Europa. Er kunnen wel plotseling winden opsteken langs de kuststreek, vooral in Dalmatië. De koude valwind Bora, met forse windstoten, komt uit het noordoosten en brengt koude lucht mee uit de bergen. Deze wind blaast alle wolken weg. Omgekeerd is de Jugo een wind uit het zuiden die vochtig en drukkend weer aankondigt, waardoor 's avonds hevig onweer kan losbarsten. Langs de Adriatische Zee heerst een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters en warme, droge zomers. Plotselinge winden zijn in Dalmatië niet ongewoon. De koude valwind Bora, met forse windstoten, komt uit het noordoosten en brengt koude lucht mee uit de bergen. De Jugo is een wind uit het zuiden en kondigt vochtig en drukkend weer aan, waardoor 's avonds hevig onweer kan losbarsten.

Reisperiode: De zomermaanden zijn ideaal voor een bezoek. Wil je de drukte mijden, dan kan je best in april, mei of september gaan. April heeft wel als nadeel dat het zeewater nog te koud is om in te zwemmen.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Dalmatië voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.