Reizen naar Istrië en de Baai van Kvarner

Kaartje Istrië en de Baai van Kvarner

Istrië ligt in het noordwesten van Kroatië, aan de Adriatische Zee. Het is een driehoekig schiereiland dat zich uitstrekt van Umag (dicht bij de Sloveense grens) tot voorbij Rabac. Met zijn mediterraan klimaat, heuvels met wijngaarden, pittoreske oude stadjes en (h)eerlijke keuken weet deze lieflijke regio al eeuwen zijn bezoekers te bekoren. Ook voor een vakantie met kinderen een ideale bestemming.

De Kvarnerbaai ligt tussen het Istrische schiereiland en de Kroatische vasteland. De grootste eilanden in de Kvarner zijn Cres, Krk, Pag, Rab en Lošinj.

Info bestemming

Istrië

Dennenbossen, eiken, bessenstruiken, weilanden, akkers en wijngaarden maken van Istrië een ware groene oase. De noordoostkust is weelderig begroeid door de beschutte ligging direct achter het Ucka-gebergte. Landinwaarts zijn kleine dorpjes met natuurstenen huisjes langs smalle, begroeide straatjes, op het hoogste punt een kerkje en soms nog een verdedigingsmuur. De veelal bochtige en soms sterk hellende wegen maken dat verplaatsingen soms veel tijd in beslag nemen. De rotsachtige kustlijn is grillig, met veel inhammen, (kleine) baaien, landtongen en schiereilandjes met erachter steevast groen begroeide heuvels.

Rabac
Rabac
Pula
Lovran

De oostkant van Istrië sluit aan bij de Kvarnerbaai. Het toerisme neemt er al meer dan een eeuw een belangrijke plaats in. Hoewel de Rivièra Opatija strikt genomen geen deel uitmaakt van de regio Istrië, liggen Opatija en Lovran wel degelijk op hetzelfde schiereiland. Istrië begint officieel in Brestova, de plaats waar je de overzet naar het eiland Cres kunt nemen. Verder naar het zuiden ligt Rabac, een klein maar gezellig oud vissersstadje.

Brestova - Ferry
Opatija
Hum

Aan de westkust is de toeristische ontwikkeling pas later gekomen. Ook hier is Istrië wat het is: rust, mooie natuur, veel stranden (evenwel geen zandstranden), cultuurhistorische bezienswaardigheden en mooie stadjes als Porec en Rovinj. Opvallend zijn de vele Italiaanse invloeden aan de westkust van Istrië. Een groot deel van de bevolking spreekt Italiaans. Dikwijls zijn ook plaatsnamen in twee talen aangegeven (bv. Rovinj-Rovigno, Novigrad-Cittanova). In vrijwel elk restaurant staan Italiaanse gerechten op het menu. De sfeervolle centra van vooral Rovinj en Porec zijn uitnodigend voor een terrasje of een bezoekje aan enkele winkels. Ook in de meeste andere badplaatsjes is er in de zomer trouwens geen gebrek aan cafeetjes. De meeste hotels slaagden erin om de rustige en groene omgeving te behouden voor de bezoeker.

Zeilen in Kroatië
Wandelen NP Paklenica

Istrië is overigens een sportbestemming bij uitstek. In vele kuststeden kan je uitstekend surfen, zeilen, duiken, snorkelen en waterskiën. Ook paardenliefhebbers, vissers, wandelaars en liefhebbers van de mountainbike komen zeker aan hun trekken. Er liggen bovendien zeer veel tennisvelden.

Kvarnerbaai

De eilanden Cres en Lošinj in de baai van Kvarner liggen dicht bij elkaar zodat ze bijna één geheel vormen. Ze worden gescheiden met een doorgang van slechts enkele meters, de "Straat van Osor". Via een brugje loop je van het ene eiland naar het andere. Lošinj trekt van oudsher tal van volkeren aan. In Veli Lošinj vallen de wijngaarden op en de romantische villa’s in het dichte groen. Het hoofdstadje Mali Lošinj, met zijn Venetiaans haventje, het middeleeuwse Lubenice, en het scheepvaartdorpje Nerezine zijn gewoonweg prachtig. Allen plaatsjes te midden van heuvels vol geurende pijnbomen, nooit ver van de kristalheldere zee. Op het eiland Krk vind je zo'n 1500 plantensoorten. In Baška is er een indrukwekkend rotslandschap. Het eiland Pag is vooral befaamd voor zijn indrukwekkend maanlandschap van witte kalkrotsen, gevormd door de barre wind Bura. Samen de zoutbergen (al eeuwen een belangrijke inkomstenbron voor het eiland) zorgt dit voor een heerlijk contrast met de blauwe lucht.

Straat van Osor
Losinj
Losinj

Crickvenica

Aan de andere kant van de baai, op het vasteland vormen Crikvenica, Selce, Dramalj en Jadranovo een paradijselijke kuststrook waar het heerlijk vertoeven is, en waar de zon nooit weg is. Ook Novi Vinodolski, letterlijk "Nieuw Wijndal", is al meer dan honderd jaar een populaire vakantiebestemming met de immer terugkerende blauwe zee, en hier ook verleidelijke stranden en een schat aan cultuur- en natuurschoon.

Geniet in Istrië en de Kvarnerbaai van de mediterrane charme, van verborgen pleintjes, smalle straatjes en van heerlijk eten. Proef verder van de heerlijke vis. Verken de mooie natuur van het binnenland en zoek boeiende verhalen in de talrijke musea van de regio.

Extra informatie over een reis naar Istrië en de Baai van Kvarner maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Istrië en de Baai van Kvarner aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Istrie en de baai van Kvarner

Rondreis Istrië - Het groene Kroatie Istrie individuele reis met huurwagen - De zee is nooit ver weg in Kroatie

Je hoeft geen kilometers af te leggen in Kroatië om een interessant reisprogramma te hebben. Het magisch mooie Kroatisch Istrië en de eilandjes in de baai van Kvarner (Cres en Lošinj ) betoveren door blauw en groen. Op Istrië is Rovinj wellicht het mooiste stadje van het schiereiland. In het blauw van de Adriatische Zee liggen verspreid groene eilandjes die elk op zich uniek zijn. Op de Brioni-eilanden, een Nationaal Park verspreid over 14 eilandjes met idyllisch natuurschoon, liet Tito zijn buitenverblijf bouwen. Veli Brijun is het enige dat voor publiek toegankelijk is. In Pula vind je het historisch centrum met het Forumplein en het indrukwekkend Romeins amfitheater. Achter de kustlijn liggen de mooiste natuurparken; met bergen en pijnbomen, ongerepte bossen, adelaars, rust en stilte. Het groene binnenland van Istrië is ook een streek van truffels, wijnen en olijven. Bezoek het "kleinste stadje ter wereld", Hum en het middeleeuwse plaatsje Toplice en Momjan, met één van de beste muskaatwijnen van de regio. De mooiste natuurparken en de schoonheid van de zee, met eilanden als parels in het helderblauwe water, dit is een reis in een onvergetelijk decor.

Coloseum Pula
Eiland Losinj
Lovran (Kvarner)

 
 
   
 

Van Istrië tot Zadar en het eiland Pag

Zadar Eiland Pag

Vanuit Istrie is Zadar en het eiland Pag te bereiken via een schitterende kustroute. Zadar is de meest noordelijke van de versterkte Dalmatische steden en was vroegere hoofdstad van Dalmatië. Bezoek er de 'Riva' en het 'zeeorgel', een enig concept van 35 buizen onder speciaal aangelegde trappen, die dankzij het samengaan van water en wind een harmonieus geluid voortbrengen. Het eiland Pag is smal en 65 km lang en is befaamd voor zijn indrukwekkend maanlandschap van witte kalkrotsen, gevormd door de barre wind Bura. Samen met de zoutbergen zorgt dit voor een heerlijk contrast met de blauwe lucht. Ingeslapen dorpjes, azuurblauwe baaien en verborgen stranden. Het is een ervaring apart; mysterieus en verrassend. Ook na de verbinding met het vasteland door een brug in 1968 bleef Pag zijn eigen eeuwenoude tradities bewaren. Hun volksdansen zijn er nog een onontbeerlijk ingrediënt in alle feesten, en op het zomercarnaval op 15 augustus bereiden de benedictijnenzusters nog altijd hun gebak volgens een geheim recept en pronken de vrouwen met kant, fier op hun identiteit, fier op hun eiland.

 
 
   
 

Combinatie Noordelijk Kroatië/Istrië met Slovenië

Meer van Bled

Een reis door het noordelijke deel van Kroatië kan gemakkelijk gecombineerd worden met Slovenië welk land bijna 40% van zijn grondgebied als natuurgebied beschermt.

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Istrië en de Baai van Kvarnerreis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Istrië en de Baai van Kvarner

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor Belgen die reizen naar Kroatië volstaat een geldige identiteitskaart (nog minstens 3 maanden bij terugkomst in België) met foto of geldige internationale reispas. Kinderen zijn eveneens verplicht om een identiteitskaart met foto op zak te hebben.

Gezondheid/Inentingen: Voor een reis naar Kroatië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België.

Munt: De nationale munteenheid in Kroatië is de kuna. 1 kuna is onderverdeeld in 100 lipa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 kuna. Muntstukken zijn er van 1, 2 en 5 kuna en van 10, 20 en 50 lipa. Eén euro is ongeveer 7 kuna. Richtkoers: 1 kuna = EUR 0,138 (maart 2010).

Onderweg: De vliegreis Brussel - Split of Brussel - Zagreb duurt ca. 2 uren.

Goed om te weten: Indien je zelf met de wagen naar Kroatië reist, vergeet dan zeker volgende documenten niet: grijze kaart (inschrijvingsbewijs), de groene verzekeringskaart (kijk of HR bij de verzekerde landen staat) en natuurlijk uw rijbewijs en geldige identiteitskaart. Reserveset lampjes, gevarendriehoek en sleepkabel behoren tot de verplichte uitrusting van de wagen. Opgelet, vergeet (vooraf) uw wegenvignetten voor Oostenrijk (richtprijs 8 euro/10 dagen) en Slovenië (richtprijs 15 euro/week) niet aan te schaffen indien u door deze landen reist (zie www.vab.be).

Weer en klimaat

Klimaat: Kroatië heeft overwegend een landklimaat, gekenmerkt door hete zomers en koude winters. In de winter kan het in het oosten - zeker in Gorski Kotar - hard vriezen en stevig sneeuwen. Langs de Adriatische Zee heerst echter een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters (het vriest er bijna nooit) en warme, droge zomers. Het is één van de zonnigste kusten van Europa. Er kunnen wel plotseling winden opsteken langs de kuststreek, vooral in Dalmatië. De koude valwind Bora, met forse windstoten, komt uit het noordoosten en brengt koude lucht mee uit de bergen. Deze wind blaast alle wolken weg. Omgekeerd is de Jugo een wind uit het zuiden die vochtig en drukkend weer aankondigt, waardoor 's avonds hevig onweer kan losbarsten.

Reisperiode: De zomermaanden zijn ideaal voor een bezoek. Wil je de drukte mijden, dan kan je best in april, mei of september gaan. April heeft wel als nadeel dat het zeewater nog te koud is om in te zwemmen.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Istrië en de Baai van Kvarner voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.