Reizen naar Kroatië

Kaartje Kroatië
Dobra rivier

Reizen naar het altijd zonnige Kroatië - Een prachtige kust, een heerlijke natuur, een uitdagend gebergte, warm en helderblauw water, verscholen eilanden, bruisende steden; een verbluffende geschiedenis en cultureel erfgoed, een lekkere keuken en goede wijnen: bij uitstek biedt een reis naar Kroatië voor ieder wat wils.
Zie voor meer informatie en inspiratie ook de streekinfo Dalmatië en Istrië.

Kajakken in de regio Karlovac
Fietsen in Kroatië

Info bestemming

Eiland Brac

Vooreerst is Kroatië een land van zon, zee, strand. Perfect geschikt ook voor een zomervakantie met kinderen. De prachtige Kroatische kust is samen met de meer dan 1100 eilanden zonder enige twijfel het meest bekende deel van Kroatië, een waar paradijs voor watersportliefhebbers. Kristalheldere wateren, unieke baaien, eindeloze kiezel- en zandstranden, pittoreske inhammen, abrupte kliffen en rijk begroeide landschappen getuigen van een grote verscheidenheid. Voor zeilers is er altijd wind en aanleggen in één van de vele havenstadjes met sfeervolle restaurants is altijd een feest.

Cavtat
Eiland Hvar
Jelsa

Trogir

Daarnaast is Kroatië ook een land vol culturele schatten, met uitzonderlijke culturele en historische monumenten in overvloed: van prehistorische ontdekkingen, antieke sites uit de Romeinse periode en bouwwerken uit de Middeleeuwen tot Romaanse erfstukken en gebouwen in Renaissance of Barok.

Tenslotte is reizen naar Kroatië ook kennismaken met een pak natuurlijke schatten. De bosrijke kust tekent zich sterk af met ervoor tal van eilanden, vol kleine mediterrane stadjes en groene landschappen. Landinwaarts tussen de wouden op de bergen liggen romantische meren, snelle stromen en pittoreske dorpjes. De weide vlaktes en plateaus herbergen grote moerassige gebieden. Op land zijn o.a. acht nationale parken, tien natuurparken en twee zeer goed beschermde natuurreservaten.

Wijngebieden

Kroatië is een langgerekt land en een reis naar het noordelijke en centrale deel kan eventueel gepland worden met de eigen wagen vanuit België. Verder zuidwaarts op het vasteland gaat het langs een volledige kustlijn waar ook de mooiste steden liggen zoals Šibenik, Split, Trogir en natuurlijk Dubrovnik, 'Parel van de Adriatische Zee' in een decor van bergen en altijd groene natuurparken. Hoogtepunten van cultuur, en verwenning van fijnproevers met de heerlijkste zeevruchten en de lekkerste wijn. En dan zijn daar de talloze eilanden waar ook een verblijf kan overwogen worden: de Kvarneilanden Cres en Losinj met een brug onderling verbonden, Pag nabij Zadar, Brak en Hvar die vanuit Split te bereiken zijn en verder op weg zuidwaarts de Elafieteneilanden met Kolocep, Lopud en Sipan.

Kajakken
Actie
Boogschieten

Tijdens de rondreis kunnen verschillende activiteiten gepland worden: raften, canyoning, quadrijden, en veel meer... Verspreid over de streken zijn er ook een aantal typische wijnstreken.

Extra informatie over een reis naar Kroatië maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Kroatië aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Istrie en de baai van Kvarner

Rondreis Istrië - Het groene Kroatie Istrie individuele reis met huurwagen - De zee is nooit ver weg in Kroatie

Je hoeft geen kilometers af te leggen in Kroatië om een interessant reisprogramma te hebben. Het magisch mooie Kroatisch Istrië en de eilandjes in de baai van Kvarner (Cres en Lošinj ) betoveren door blauw en groen. Op Istrië is Rovinj wellicht het mooiste stadje van het schiereiland. In het blauw van de Adriatische Zee liggen verspreid groene eilandjes die elk op zich uniek zijn. Op de Brioni-eilanden, een Nationaal Park verspreid over 14 eilandjes met idyllisch natuurschoon, liet Tito zijn buitenverblijf bouwen. Veli Brijun is het enige dat voor publiek toegankelijk is. In Pula vind je het historisch centrum met het Forumplein en het indrukwekkend Romeins amfitheater. Achter de kustlijn liggen de mooiste natuurparken; met bergen en pijnbomen, ongerepte bossen, adelaars, rust en stilte. Het groene binnenland van Istrië is ook een streek van truffels, wijnen en olijven. Bezoek het "kleinste stadje ter wereld", Hum en het middeleeuwse plaatsje Toplice en Momjan, met één van de beste muskaatwijnen van de regio. De mooiste natuurparken en de schoonheid van de zee, met eilanden als parels in het helderblauwe water, dit is een reis in een onvergetelijk decor.

Coloseum Pula
Eiland Losinj
Lovran (Kvarner)

 
 
   
 

Van Istrië tot Zadar en het eiland Pag

Zadar Eiland Pag

Vanuit Istrie is Zadar en het eiland Pag te bereiken via een schitterende kustroute. Zadar is de meest noordelijke van de versterkte Dalmatische steden en was vroegere hoofdstad van Dalmatië. Bezoek er de 'Riva' en het 'zeeorgel', een enig concept van 35 buizen onder speciaal aangelegde trappen, die dankzij het samengaan van water en wind een harmonieus geluid voortbrengen. Het eiland Pag is smal en 65 km lang en is befaamd voor zijn indrukwekkend maanlandschap van witte kalkrotsen, gevormd door de barre wind Bura. Samen met de zoutbergen zorgt dit voor een heerlijk contrast met de blauwe lucht. Ingeslapen dorpjes, azuurblauwe baaien en verborgen stranden. Het is een ervaring apart; mysterieus en verrassend. Ook na de verbinding met het vasteland door een brug in 1968 bleef Pag zijn eigen eeuwenoude tradities bewaren. Hun volksdansen zijn er nog een onontbeerlijk ingrediënt in alle feesten, en op het zomercarnaval op 15 augustus bereiden de benedictijnenzusters nog altijd hun gebak volgens een geheim recept en pronken de vrouwen met kant, fier op hun identiteit, fier op hun eiland.

 
 
   
 

Noord Kroatië: Zagreb, Karlovac en Plitvice eventueel met Kvarner/Istrië

In Zagreb ontdek je al wandelend de schoonheid van de stad, van de barokke bovenstad met zijn doolhof van steegjes en mooie paleizen tot de monumentale benedenstad met boeiende musea en art-nouveaupleinen. Van terrasje naar cafeetje is het genieten van een bruisende sfeer voor jong en oud. De Meren van Plitvice zijn een onmisbare stop op elke reis door dit deel van Kroatië. Een ongeëvenaard landschap van zestien meren die elkaar trapsgewijs over acht kilometer voeden. Indrukwekkende watervallen storten zich te pletter van het ene niveau naar het andere. Tussen Zagreb en de Meren ligt de Karlovac regio. Elk dorp van de Karlovac regio heeft zijn eigen rivier: de Kupa in Ozalj, de Mreznica in Duga Resa, de Korana in Slunj en de Dobra in Ogulin. Ze lopen samen in Karlovac. Doe een boottrip op één ervan. Er kunnen een heel aantal activiteiten gepland worden in deze groene, bosrijke en rivierrijke omgeving: paardrijden (ook initiatie), fietsen (ebike mogelijk), raften/kajakken op de Mreznica rivier, verscholen achter de bergen. De rivier is uitzonderlijk omdat er meer dan 90 watervalletjes zijn door travertijn gesteente gevormd en op verschillende plaatsen zijn er meertjes gevormd. Proef de lokale wijn. Ga zwemmen in één van de rivieren en vind er ergens een verborgen plekje, enkel voor jezelf. In het bergachtige NP Paklenica nabij Starigrad kan je wandelen in één van de bosrijkste gebieden van Croatië. Combineer de Zadar/Pag regio eventueel met Istrië en Kvarner.


 
 
   
 

Het noorden van Dalmatië: van Zadar tot Split

Een reisprogramma met kleine afstanden maar veel te doen. De reis gaat naar Zadar en/of het eiland Pag. In het bergachtige NP Paklenica nabij Starigrad kan je wandelen in één van de bosrijkste gebieden van Croatië. Verder zuidwaarts tot Split langs de mooie kustlijn via Sibenik en Trogir en Split. Vanuit Split kan je ook nog wat eilandhoppen, b.v. naar de eilanden Brac en Hvar.

Park Paklenica
Split

 
 
   
 

Het zuiden van Dalmatië: van Split tot Dubrovnik

Lokale specialiteiten Lokale specialiteiten Wijne van Peljesac

Reis langsheen de zuidelijke Dalmatische kust van Split tot Dubrovnik. Eventueel verblijf op de eilanden Brac of Hvar. Verder zuidwaarts via de Makarska regio naar het prachtige schiereiland Pelješac. Eindigen in Dubrovnik dat alles heeft wat een stad aantrekkelijk maakt, en de zee is nooit veraf.

Split
Dubrovnik

 
 
   
 

Enkele dagen rustiger aan op Sipan (regio Dubrovnik)

Sipan is een ongerept eiland met enkel kerkjes en spaarzaam bewoonde vissersgehuchten. Een oord van ongeëvenaarde schoonheid en zelden geziene rust. Uitstappen mogelijk naar de andere Elafieten eilanden, o.a. Lopud en Kolocep. De Elafieten eilanden zijn stuk voor stuk wandelparadijzen: groene eilanden met tuinen vol citrusbomen, pijnboombossen, schitterende landschappen met zeezicht, charmante en pittoreske dorpjes met de harmonieuze architectuur. Geniet tijdens uw reis naar de Elafieteneilanden verder b.v. van een barbecue met verse gegrilde vis en wijn op het strand, van lokale muziek en entertainment.


 
 
   
 

Combinatie Noordelijk Kroatië/Istrië met Slovenië

Meer van Bled

Een reis door het noordelijke deel van Kroatië kan gemakkelijk gecombineerd worden met Slovenië welk land bijna 40% van zijn grondgebied als natuurgebied beschermt.

 
 
   
 

Extensie Zuidelijk Kroatië met Montenegro

Baai van Kotor in Montenegro Kotor in Montenegro

Een combinatie met het zuidelijke Kroatië met Dubrovnik met even enkele dagen bezoek aan het verrassende land Montenegro. Aan een prachtige baai ligt daar de "Venetiaanse" stad Kotor, een wondertje dat zowat als het einde van "het Westen" kan beschouwd worden.

 
 
   
 

Citytrip Dubrovnik

Dubrovnik is de Parel aan de Adriatische Zee, één van de mooiste vestingsteden ter wereld. Overweeg er zeker een begeleide wandeling met gids en ga er genieten van de lokale gastronomie en keuken.

Dubrovnik
Jeeptocht nabij Dubrovnik
Konavski Dvori
Cavtat

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Kroatiëreis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Kroatië

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Voor Belgen die reizen naar Kroatië volstaat een geldige identiteitskaart (nog minstens 3 maanden bij terugkomst in België) met foto of geldige internationale reispas. Kinderen zijn eveneens verplicht om een identiteitskaart met foto op zak te hebben.

Gezondheid/Inentingen: Voor een reis naar Kroatië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België.

Munt: De nationale munteenheid in Kroatië is de kuna. 1 kuna is onderverdeeld in 100 lipa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 kuna. Muntstukken zijn er van 1, 2 en 5 kuna en van 10, 20 en 50 lipa. Eén euro is ongeveer 7 kuna. Richtkoers: 1 kuna = EUR 0,138 (maart 2010).

Onderweg: De vliegreis Brussel - Split of Brussel - Zagreb duurt ca. 2 uren.

Goed om te weten: Indien je zelf met de wagen naar Kroatië reist, vergeet dan zeker volgende documenten niet: grijze kaart (inschrijvingsbewijs), de groene verzekeringskaart (kijk of HR bij de verzekerde landen staat) en natuurlijk uw rijbewijs en geldige identiteitskaart. Reserveset lampjes, gevarendriehoek en sleepkabel behoren tot de verplichte uitrusting van de wagen. Opgelet, vergeet (vooraf) uw wegenvignetten voor Oostenrijk (richtprijs 8 euro/10 dagen) en Slovenië (richtprijs 15 euro/week) niet aan te schaffen indien u door deze landen reist (zie www.vab.be).

Weer en klimaat

Klimaat: Kroatië heeft overwegend een landklimaat, gekenmerkt door hete zomers en koude winters. In de winter kan het in het oosten - zeker in Gorski Kotar - hard vriezen en stevig sneeuwen. Langs de Adriatische Zee heerst echter een mediterraan klimaat met zachte, regenachtige winters (het vriest er bijna nooit) en warme, droge zomers. Het is één van de zonnigste kusten van Europa. Er kunnen wel plotseling winden opsteken langs de kuststreek, vooral in Dalmatië. De koude valwind Bora, met forse windstoten, komt uit het noordoosten en brengt koude lucht mee uit de bergen. Deze wind blaast alle wolken weg. Omgekeerd is de Jugo een wind uit het zuiden die vochtig en drukkend weer aankondigt, waardoor 's avonds hevig onweer kan losbarsten.

Reisperiode: De zomermaanden zijn ideaal voor een bezoek. Wil je de drukte mijden, dan kan je best in april, mei of september gaan. April heeft wel als nadeel dat het zeewater nog te koud is om in te zwemmen.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Kroatië voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.