Reizen naar Madeira

Kaartje Madeira

Het eiland Madeira ligt nog zo'n 1000 kilometer verder naar het zuidwesten van Portugal. Madeira had rond 1500 zijn enorme bloei door het suikerriet en ook de slavenhandel. Dankzij de vele en ook de grote verscheidenheid aan bloemen die er groeien wordt Madeira ook wel het bloemeneiland genoemd. Een reis naar Madeira brengt je naar wellicht de "bekendste tuin" van de wereld. Maar naast de veelheid aan bloemen vind je er een zeer verscheiden en spectaculair landschap. Imposante rotsen, vulkanisch gesteente, prachtige baaien met steeds weer die subtropische plantengroei. Een waar paradijs voor natuurliefhebbers die spreken over Madeira als het allermooiste plekje van Europa. Een ideale bestemming voor wandelaars maar ook voor mountainbikers.

Wandeling naar de hoogste toppen van Madeira
Aloe op Madeira

Info bestemming

Madeira is een vulkanisch eiland, de kusten zijn dus rotsachtig hier en daar zijn ook kiezelstranden. Bijna de helft van het hele eiland bestaat uit Nationaal Park, zowel te land als ter zee en dit om de natuur zo goed mogelijk te behouden. Populaire bezienswaardigheden op het eiland zijn de lavagrotten, die door erosie bizarre vormen hebben aangenomen, of de levadas, kleine kanalen waar smalle voetpaden langs zijn aangelegd. Je kan met een gids mooie wandeltochten maken langs de levadas. Niet ver van Madeira ligt het eiland Porto Santo, daar zijn wel uitgestrekte goudgele zandstranden.

Madeira
Madeira
Madeira

Van massatoerisme is op het eiland geen sprake en je vindt dan ook nog vele kleine, traditionele dorpjes. Madeira is gemakkelijk vanuit één plaats volledig te bereizen. Er kan ook overwogen worden om tijdens de reis op 2 plaatsen te verblijven. Er kan een daguitstap (met ferry) naar het nabije eiland Porto Santo worden overwogen of er kan op Porto Santo ook een paar dagen verbleven worden.

Madeira
Madeira Bloemenfeesten

Funchal

Funchal is als een reusachtig amfitheater tegen de berghellingen aangebouwd. Toen suikerriet, het product dat Madeira rijk had gemaakt, nog nauwelijks iets opbracht, ging Funchal zich toeleggen op de wijnbouw. Na een mislukte oogst rond 1870 emigreerden heel wat inwoners van Funchal en wijnboeren uit het binnenland naar de Nieuwe Wereld. Funchal ontwikkelde zich tot een geliefde zomerresidentie van de Europese adel en rijke burgerij, die in de ban waren van het betoverend natuurschoon. Funchal bleef dus het economische centrum van het eiland. Het is een gezellige en aangename plaats en het is daarom zeker een aanrader om in Funchal te verblijven om van de typische sfeer te genieten. Gezelligheid is alvast troef op de overdekte markt, waar bloemen, groenten, fruit en vis aan de man gebracht worden. Hier wacht een overvloed aan bloemen en vruchten van het eiland, van gewone bananen tot meer exotische, onbekende en soms peperdure lekkernijen en bloemenvariëteiten.

Funchal
Funchal
Funchal

Degenvis

ln de vishal, met de typische Portugese azulejos, ligt overal de befaamde "espada" uitgestald. De zwarte degenvis wordt gezien als een onweerstaanbare delicatesse. Het is een middelgrote vis die op een diepte van 1.500 m leeft maar 's nachts naar hogere zones stijgt om te jagen, waar hij dan opgevist wordt. De vis sterft aan het drukverschil en slaat volledig zwart uit. Vóór hij wordt verkocht, wordt die zwarte laag er afgekrabd. De vis leeft enkel rond Japan en Madeira waar hij veelal wordt geserveerd met banaan of bananensaus. In het oude stadsgedeelte van Funchal duik je in een mooie architecturale wereld, overladen met bloemen. Er zijn verschillende musea in Funchal: goudwerk, azulejos, religieuze kunst, zilver en antieke meubelen, maar ook vogels en zoogdieren van de wateren rond Madeira, gefossiliseerde koralen en vulkanisch gesteente. In het voormalige gouverneurshuis in het hart van Fortaleza de Sao Tago werd een museum van hedendaagse kunst ingericht, dat tot de beste hedendaagse kunstmusea van Portugal behoort.

Neem de kabellift nabij de haven naar het hoog gelegen Monte en geniet van het adembenemende uitzicht over Funchal en omgeving. Mis zeker de terugkeer met de tobogans niet. Sleeën uit hout en riet. Glijdend maak je de afdaling door de straten van Funchal. Bezoek de botanische tuin waaronder een orchideeëntuin met meer dan 50.000 bloemen, een exotische vogeltuin en een natuurhistorisch museum.

Kabellift naar Monte
Monte Madeira
Tobogan Monte

Oostwaarts vanuit Funchal

Wandelen Pico do Arieiro en Ruivo

De op twee na hoogste berg van Madeira is de Pico do Arieiro. Rij erheen in de ochtend, dan heb je het meeste kans op helder weer en op de verste panoramazichten. Op de Pico do Arieiro kan de voor hier unieke Madeira stormvogel gespot worden. Boven op de top is een radarstation, waar de wandeling begint naar de iets verderop gelegen Pico Ruivo (6km). De wandeling naar de 1.860 m hoge Pico Ruivo is zeker één van de mooiste van Madeira. Hou echter wel rekening met 6 uur (heen en terug) wandelen en dat dikwijls over smalle paden en naast steile ravijnen. Het weer kan er ook rap omslaan, dus de wandeling is zeker enkel voor geoefende en gevorderde wandelaars zonder hoogtevrees. Ribeiro Frio, de koude rivier, ligt in een wondermooi park, middenin een prachtige vallei tussen de bergen. Het pittoreske dorpje Faial herinnert aan zijn roemrijk verleden door de ruïnes van de watermolens die het suikerriet verpulverden. Vandaag leeft Faial nog steeds van de landbouw, in het bijzonder van de fruitplantages, voornamelijk van de anona cherimoya, tropische roomappels, ook wel Jamaica-appels genoemd. De grond is hier zo vruchtbaar, dat men hier drie- tot zelfs viermaal per jaar kan oogsten. Op de hellingen rond het dorp tref je overal kleine houten hutjes met een spitse gevel aan, de zogenaamde "palheiros", waarin de koeien onderdak vinden.

Pico do Arieiro
Pico Ruivo
Pico Ruivo

Santana Santana

In het mooie dorpje Santana vind je opvallende driehoekige (als kabouter-) huisjes. Het zijn met spitse daken die met riet bedekt zijn en waarvan het dak doorloopt tot aan de grond. Het zijn de traditionele woningen van de boeren uit de regio van Santana. Vlakbij ligt het "Madeira Theme Park", met allerlei attracties voor jong en oud, maar ook met een groot aantal bezienswaardigheden gewijd aan de geschiedenis en de cultuur van het eiland.

Westwaarts vanuit Funchal

In Calheta, één van de oudste dorpen is er nog een suikerfabriek te vinden. Porto Moniz ligt aan een spectaculaire rotskust met verschillende rotseilandjes waartussen zich natuurlijke "zwembaden" van zeewater bevinden met glashelder water. In het authentiek gebleven Sao Vicente kleven witgekalkte huisjes, getooid met bloemen, tegen de helling, met elkaar verbonden door nauwe steegjes en steile trappen. Het dorpje wordt beschouwd als een van de mooiste plaatsen van Madeira. Wandel door het oude vissersstadje en schitterend natuurgebied. Ribeira Brava waarvan de laatste huizen al in de rivierkloof staan afkomstig van een waterval die zich 300m in de diepte stort.

Calheta
Porto Moniz
Ribeira Brava

Het grootste gedeelte van het Nationaal Park is het Laurissilva-woud met zijn onmetelijke oppervlakte subtropisch regenwoud dat zeldzame vogel- en plantensoorten herbergt. Op Madeira werden zogenaamde "Levada's" aangelegd, mini-kanalen die deel uitmaken van een irrigatiesysteem dat het water uit de bronnen van het vochtige deel van het eiland in het noorden naar het drogere deel in het zuiden en daarmee plantages en groentetuinen in het zuiden bevloeit. Daarnaast werden ze ook aangelegd om stroom op te wekken in de waterkrachtcentrales. De paden naast deze waterkanalen die werden aangelegd om alles te onderhouden zijn nu ook als wandelpaden gebruikt, ze lopen langs spectaculaire plaatsen in de weelderige natuur. Verschillende uitgestippelde wandelingen brengen je langs de mooiste levada's.

Levada natuurwandelingen
Levada natuurwandelingen
Levada natuurwandelingen

Eiro Do Serrado Curral Das Freiras

Camara de Lobos ligt in een smalle baai aan de voet van een rots die hoog boven het plaatsje uitsteekt. Rond het dorp zijn er bananenplantages maar ook uitgestrekte wijngaarden waarvan de druiven worden gebruikt voor de Madeira-wijn. Vanaf het met bloemen omgeven uitkijkpunt "Pico dos Barcelos" (360 m), is er een onvergetelijk panoramisch uitzicht op Funchal. Iets verderop is er het prachtig uitzicht in de diepte van de rivier Ribeira dos Socorridos tot aan de monding in de zee bij Cámara de Lobos. Verder naar Eira Do Serrado via een trap die om de Pico do Serrado (1.095 m) heen loopt. Van hieruit zie je het dorpje Curral das Freiras, met zijn witte huizen. Het mooiste uitzicht van Madeira wordt gezegd.

Madeira van op het water

Santa Maria de Colombo Zandstranden op Porto Santo

Bekijk Madeira ook eens vanop het water en scheep in op de Santa Maria, een replica van de boot waarmee Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte. Tijdens de tocht ben je te gast bij de bemanning die in authentieke 15de-eeuwse klederdracht is getooid en ben je ook in het gezelschap van de metgezellen van Columbus destijds: een hond, twee papegaaien en een paar duiven. Als er wind genoeg is, worden zelfs de zeilen gehesen en bij mooi weer wordt aangelegd bij de Cobo Girao, de hoogste klif van Europa, waar je de zee kan in duiken en de onderwaterschatten kan ontdekken. Het nabije eiland Porto Santo, ook wel het Gouden Eiland genoemd, is gelegen op ca. 50 km van Madeira. Het is een klein maar toch verrassend eiland met onvergetelijke panorama's aan een prachtige grillige noordkust en een gezellige hoofdstad Vila Baleira. Je vindt de lange zandstranden in het zuiden.

Activiteiten op Madeira

De warme zeestromingen, met temperaturen tussen 19 en 24 graden Celsius maken Madeira ideaal om het hele jaar door te snorkelen, te duiken, te zeilen, surfen, windsurfen, kitesurfen en te sportvissen. Ideaal voor surfers zijn de golven op de stranden Jardim do Mar, Fajã da Areia (São Vicente) en Porto da Cruz. Mis een rustige boottocht langs de kust niet en spot de dolfijnen, walvissen en monniksrobben die de zeeën van Madeira oversteken. Voor wie het wat meer adrenaline mag zijn kan men paragliding of deltavliegen over het eiland.

Canyoning
Deltavliegen
Duiken
Golfen

Ontdek de bergen via een canyoning, beklim de hoogste toppen, ... Als het wat rustiger mag zijn, wandel door de gevarieerde eilandvegetatie langs een van de lokale kanalen die bekend staan ​​als levadas of een van de vele paden in het hart van het Laurissilva-bos (Unesco Werelderfgoedlijst en één van de zeven natuurwonderen van Portugal).

Bergbeklimmen Madeira
Mountainbike op Madeira
Paragliden Madeira
Surfen Madeira

Extra informatie over een reis naar Madeira maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

Reisorganisatie Madeirareis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Madeira

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Portugal hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig (geldig tot 3 maanden na retour).

Gezondheid/Inentingen: Voor Portugal gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: In Portugal (en op Madeira) is het zomer en winter een uur vroeger dan in België. Op de Azoren is het steeds 1 uur vroeger dan op het Portugese vasteland, dus 2 uur vroeger dan in België.

Munt: De euro.

Onderweg: Ongeveer drie uren.

Goed om te weten: Typisch voor Portugal is dat je kan verblijven en genieten van de regionale keuken in zogenaamde pousadas. Dat zijn klasseverblijven, ondergebracht in o.a. kastelen, kloosters en paleizen. De naam is afgeleid van het woord "Pousar", wat uitrusten of neerstrijken betekent. De pousadas liggen meestal op unieke en originele plaatsen en geven de culturele tradities van de streek weer. Momenteel zijn het er meer dan 40, onderverdeeld in de klassen charming, nature, design en historic. Enkele liggen op vroegere pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.

Ook Les Solares de Portugal zijn typische familiehuizen, waar een verblijf net dat beetje meer kan bieden. Het zijn oude traditionele huizen, landgoederen en boerderijen waar kwaliteit, service en gastvrijheid centraal staan. De meeste Solares liggen in het noorden. Ze zijn onderverdeeld in Casas Antigas (traditionele herenhuizen of kasteeltjes), Quintas & Herdades (rustige landelijke huizen) en Casas Rusticas (eenvoudige woningen met regionale materialen). De huizen zijn ingedeeld in categorieën, naargelang comfort en prijsniveau (A tot E).

Al in de 15de eeuw was men vertrouwd met de productie van porto van druiven uit de Dourovallei. De ontwikkeling van deze sterke rode wijn, die zijn naam aan de gelijknamige stad te danken heeft, is in deze streek ontstaan. Een andere bekende wijn is de Vinho Verde, uit de Minhostreek. Dit is een lichte, jonge witte of rode wijn.

Een opvallend verschijnsel in Portugal zijn de zogenaamde azulejos, beschilderde tegeltjes waar muren, plafonds en vloeren mee versierd zijn. De Moren brachten deze techniek mee naar Portugal in de 16de eeuw en tot op de dag van vandaag zijn de azulejos een belangrijk kenmerk van de Portugese architectuur. De blauw met witte tegeltjes uit de Baroktijd zijn de bekendste. Oorspronkelijk dienden de tegeltjes ter bescherming van de muren en om geluiden te dempen.

Ook typisch is het Portugese levenslied, fado, waar Portugezen hun gevoelens, verlangens en zielenpijn in uitdrukken. Fado is ontstaan begin de jaren 1800 in de laagste sociale klassen in Lissabon. Het werd door Unesco toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed.

Madeira, een groen eiland van eeuwige lente, maakt deel uit van Portugal. Het eiland is bezaaid met vele bloemen en planten én wandelpaden om dagen te wandelen. Er heerst bovendien altijd een aangename temperatuur.

De levendige en authentieke Portugese stad Guimarães is in 2012 Culturele Hoofdstad van Europa. Meer info op www.guimaraes2012.pt

Weer en klimaat

Klimaat: Het klimaat is sterk onder de invloed van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan. Toch heeft het zuiden van Portugal (de Algarve) een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde, vrij natte winters. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur er nog altijd rond de 15 graden. De Algarve telt zo'n 300 dagen zon per jaar.

Aan de westelijke Atlantische kust heerst een zeeklimaat met niet al te warme, gematigde zomers en zachte winters. De wintertemperaturen aan de kust in Centraal- en Noord-Portugal liggen tussen 10 en 12°C; de zomertemperaturen bedragen gemiddeld 20-24°C. De tegenstelling in temperatuur tussen de kust en het binnenland is groot. De gemiddelde temperaturen in de winter in het koelere binnenland liggen tussen 4 en 7°C; tijdens de zomer kan het - behalve in de bergebieden - evenwel warmer worden dan aan de kust. De warmste maand is augustus.

Daarnaast zijn de verschillen in neerslag tussen het noorden en het zuiden aanzienlijk. In het noorden valt ruim twee keer zo veel neerslag als in de Algarve. De naar de (over het algemeen westelijke) wind gekeerde berghellingen in het noorden krijgen jaarlijks ca. 2500 mm regen te verwerken, een duidelijk regenschaduweffect. Ten zuiden van de Taag valt minder dan 813 mm. In het oosten van Algarve is de droogste regio, met minder dan 406 mm per jaar.

Reisperiode: Tussen april en oktober is het in heel Portugal mooi weer. In de Algarve in het zuiden zelfs het hele jaar door. De maanden november tot maart zijn zonder meer de natste (vermijd in deze maanden beter het noorden).

De beste tijd om Portugal te bezoeken is het voor- en najaar. Zo vermijd je de drukte. In het zuiden wordt het in de zomer vaak ook té warm.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Madeira voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.