Reizen naar Sicilië

Kaartje Sicilië

Gedurende meer dan twintig eeuwen geschiedenis drukten Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden en Fransen hun stempel op het karakter, en lieten schitterende bouwwerken na. Over Sicilië is zoveel gezegd en geschreven, dat het eiland bijna mythische proporties heeft gekregen. Met zijn eindeloze gele heuvels, zingende krekels en melancholieke volksmuziek ademt Sicilië nu vooral nog vergane glorie. De bevolking trekt zich hier echter weinig van aan. In sfeervolle straatjes wordt elke avond druk geflaneerd, en de trattoria’s en bars zijn permanent gevuld met de geur van sterke espresso en tomatensaus…

Baai Taormina met vulkaan Etna

Info bestemming

1 / 7
Palermo
Palermo
2 / 7
Segesta
Segesta
3 / 7
Marsala omgeving
Marsala omgeving
4 / 7
Nebrodi gebergte
Nebrodi gebergte
5 / 7
Etna
Etna
6 / 7
Etna
Etna
7 / 7
Eolische eilanden
Eolische eilanden

Reizen naar Sicilië verveelt nooit. Of je er nu eens uit wilt voor een weekend, de tijd neemt voor een langere rust, of liever eens actief rondreist. De meest gebruikte luchthavens zijn Palermo in het westelijke deel en Catania in het oostelijke deel van het eiland. Daarnaast is er nog Comiso waarop gevlogen wordt en in het zuidoosten ligt. Of voor wie graag het zuiden van het vasteland van Italië combineert is er de overtocht tussen Calabrië en Messina. Bezoek op Sicilië een typische vismarkt (vb. “La Pescheria in Catania), het mondaine Taormina met het Grieks theater, drink een koffie geniet van een smakelijke pasta of risotto met uitzicht op de altijd aanwezige zee. Reis met huurwagen van West naar Oost vertrekkend vanuit Palermo en eindigend in Catania of omgekeerd. Of plan 2 reizen naar Sicilië om bij de eerste het Westelijke deel en bij de tweede reis het Oostelijke deel te doen. Een goed idee ook is om de Eolische eilanden (Salina, Stromboli, ...) te combineren.

Catania
Etna
Palermo

Het Westelijke deel van het eiland

Palermo, de hoofdstad van Sicilië, ligt aan de noordzijde van het eiland en heeft heel wat te bieden. Al het karakteristieke van Sicilië komt er bijeen. Een bijna unieke barokke bouwstijl waarvan de kathedraal en de Fontana Pretoria zeker een hoogtepunt zijn, bonte markten met overweldigende geuren. Smalle straatjes met het typische streetfood, veel en lekker eten. De romantiek van La Dolce Vita. Laat je hier zeker begeleiden en plan een wandeling door Palermo met onze gids en overweeg ook een tochtje met de APE. Denk in Palermo ook aan het typische Siciliaanse poppentheater "Cuttichio".

Palermo
Palermo
Palermo streetfood

Verlaat je Palermo naar het zuiden kom je voorbij Monreale met zijn imposante kathedraal en verder aan zee in Castellamare del Golfo, een gezellig kustplaatsje, Scopello, het natuurreservaat Lo Zingaro en San Vito De Campo. Je kan in Lo Zingaro een tocht per vissersboot doen in het natuurreservaat.

Monreale
Castellamare del Golfo
Lo Zingaro

Het centrum van het eiland

Erice

De Griekse tempel op een heuvel in Segesta met uitzicht op de groene vallei tot aan zee is gewoonweg prachtig. Op een heuvel ernaast (Monte Barbaro) ligt een Grieks theater dat tijdens de zomer nog steeds gebruikt wordt. Verder naar Trapani, "de stad der winden", stad aan zee met zijn zoutvelden.

Voor de kust liggen de Egadische Eilanden. Marettimo is het verst gelegen eiland van deze groep en is populair bij wandelaars (prachtige zichten, uitgestippelde wandeltochten), zwemmers, duikers (verschillende duikcentra) en voor wie op zoek is naar een rustige vakantie in de natuur met zeldzame planten en bloemen. Doe er een boottrip om de verschillende grotten langs de kust te ontdekken. Ook een dagtrip naar (één van) de eilanden vanuit de omgeving van Trapani is een plezante uitstap.

Erice is een prachtig vestingstadje en één van de hoogtepunten van Sicilië. Je kan de kabellift nemen om er te komen.

Segesta Theather
Zoutwinning bij Trapani
Duiken op Marettimo

Marsala ligt op het meest westelijke puntje van Sicilië en is vooral gekend omwille van de lokale zoete wijn met dezelfde naam. We organiseren voor u graag een geleid bezoek met tasting in één van de bekendste wijnhuizen van Marsala. Wijn (niet enkel de zoete wijn) vind je in Sicilië trouwens op vele plaatsen.

Marsala
Wijnhuis Florio
Wijnhuis Florio

Vanuit het westelijke deel van het eiland kan rijden via de noordelijke route of de zuidelijke route. Neem je de noordelijke route kan je in Cefalu een stop inlassen om dan door te rijden naar het Madonie- en/of het Nebrogebergte. Langs de flank van het gebergte vind je verschillende rustige bergdorpjes met smalle straatjes en kleine pleintjes met kerkjes. Aan de weg die van West naar Oost loopt in het noorden van Sicilië werd tientallen jaren gewerkt om deze te bouwen, gezien de vele viaducten en tunnels. Neem je de zuidelijke route kom je voorbij Sciacca, met zijn thermale baden die stammen it de Griekse periode en de prachtige stranden en Agrigento waar in de "Valle dei Templi" (Dal der Tempels) een unieke reeks geelstenige Dorische tempels staan die qua gaafheid en formaat hun weerga niet kennen: een epicentrum van Griekse archeologie buiten Griekenland. Zowel vanuit het noorden als het zuiden tussen west en oost kan je Enna bezoeken en Piazza Armerina, met schitterende Romeinse mozaïekvloeren in de Villa Romana del Casale.

Madoniegebergte
Cefalu
Sciacca
Agrigento

Het Oostelijke deel van het eiland

Syracuse is zondermeer één van de aangenaamste plaatsen in Sicilië en we proberen dan ook steeds in het hartje van de stad een verblijf te voorzien, tenzij een zwembad een conditie is, dan kan even buiten de stad worden verbleven. Als er niet verbleven wordt in het onderste zuiden van het eiland kan vanuit Syracuse de barokstadjes Noto en Ragusa worden bezocht. In Noto Antico, het vroegere Noto, dat volledig werd vernietigd door een aardbeving in de 17de eeuw en daarna verlaten werd, kan je een gegidste wandeling doen in de "Cava Carosello", een canyon met hand-gegraven grotten waar men in de 17de eeuw werkte en o.a. leder looide, ver van alle toeristenpaden ligt. Verder zuidwaarts ligt Vendicari, één van de mooiste natuurparken van Sicilië, met prachtige stranden, duinen, zoutwatermoerassen, kleine meertjes met belangrijke fauna en flora. Bijna aan de meest zuidelijke punt van het eiland ligt Marzamemi, een klein vissersdorpje rond de belangrijke lokale tonnara ("tonijnfabriek"). Een streling voor het oog, je bent er gegarandeerd "op vakantie".

Syracuse
Ragusa
Marzamemi

In Catania is er elke dag de Mercato della Pescheria, een pittoreske en kleurrijke vismarkt die wat doet denken aan Afrika. Breng een bezoek aan het pittoreske stadje Taormina in de hoogte met het indrukwekkende Griekse theater en schitterend uitzicht op de Etna. Het stadje met vele winkeltjes met o.a. keramiek en bekende modemerken heeft een autovrij centrum dat al eeuwen toeristen lokt. Ga er lunchen in één van de vele restaurantjes, dikwijls met prachtig zicht op de baai en over het Isola Bella eilandje. Castelmola ligt nog wat hoger dan Taormina en is één van de mooiste dorpjes van heel Italië wordt soms gezegd. Castelmola is als een balkon boven Taormina en de baai van Giardini Naxos met op de achtergrond de mysterieuze en immer prachtige Etna. En voor wie een bekende filmlocatie van The Godfather niet wil missen brengt zeker een bezoek aan Savoca.

Catania
Isola Bella
Savoca

Sicilië heeft met de Etna de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Regelmatig zijn er uitbarstingen, soms wel drie keer per jaar. Er worden dagelijks excursies georganiseerd naar de top. We voorzien voor u ook graag een privé begeleide Etna-tour met onze goede vriend en lokale geoloog. In de namiddag wordt dan afgesloten met een bezoek aan de Alcantara Gorges. Ook een begeleide tocht met buggy of quad door de natuur en op de Etna is mogelijk.


In de buurt van Acireale ligt Isole dei Ciclopi. Je kan er gaan snorkelen boven een beschermd vulkanisch onderwatergebied en meer te weten komen van een mariene bioloog en milieugids van wat er onder water ligt. Door eeuwenlange erosie van de rivier Alcantara in de lava-ondergrond aan de voet van de Etna heeft zich in de "Gole del Alcantara" een spektakel van de natuur gevormd. Tijdens de wintermaanden en de hogere waterstanden kan men hier zelfs schitterende rafting doen. Tijdens de zomermaanden wordt deze activiteit vervangen door canyoning: met een speciaal pak en helm doet men de "afvaart" van de rivier "te voet": al wandelend door het water, glijdend langs de rotsen, enz. Het is een opwindende mix van wandelen en zwemmen in wilde gorges.


Zeekajakken

In Letojanni kan je zee-kajakken. Bezoek per kajak de blauwe grot. Mooie duiklocaties zijn Isola Bella (Taormina), Cefalu, Capo Passero en Giardini Naxos. Er kunnen ook duikinitiaties op deze plaatsen worden gepland.

Voor wie graag het culturele verhaal verneemt in de verschillende eeuwenoude steden, we zorgen graag voor een (meestal Nederlandstalige) gids voor een wandeling of een fietstocht in Palermo, Agrigento, Syracuse, Taormina, Noto. Op vele plaatsen kan er ook veel actie ingepland worden.

Tijdens de reis kunnen we één of meerdere natuurwandelingen plannen, telkens gecombineerd met een stukje typisch Siciliaans lekkers. Een wandeling bijvoorbeeld in Pantalica, de oudste begraafplaats van Europa en dat in een prachtige vallei (Unesco Werelderfgoed). Of een wandeling in de Grand Canyon van Cassibile. Beide nabij Syracuse. Een wandeling in het oude Noto waar bij het verlaten van de stad na de aardbeving ongelooflijke ruïnes werden achtergelaten in de onaangeroerde vallei van de Asinaro rivier. Of een wandeling in Vendicari, wellicht het meest bezochte natuurreservaat in het zuidoosten.

Stromboli Salina

Met hun contrasten van water en vuur, hemel en aarde, bieden De Eolische (vulkaan-)eilanden een magisch en onvergetelijk schouwspel: grillige rotskusten met bizarre vormen, vulkanische zwavelbaden, een heldere zee en een ongerepte natuur. Deze archipel telt 7 bewoonde eilanden, alle vulkanisch van oorsprong, waarvan Stromboli ongetwijfeld het meest bekende is. Het eiland Salina is ondanks de Oscar en het internationale succes van de film van de film 'Il Postino' is Salina voor velen nog de onontdekte parel aan de Eolische kroon. We stellen dan ook graag een verblijf voor in Saline en een daguitstap naar Stromboli.

Extra informatie over een reis naar Sicilië maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Sicilië aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Rondreis Sicilië volledig eiland

Reisroute met huurwagen van oost naar west of omgekeerd. Geniet van het sfeervolle leven in de steden, van de rust in de natuurparken en van de altijd nabije zee. Ga op verkenning op de Etna. Ontdek de pracht van de barokke steden. Geniet van de lokale en dikwijls eenvoudige gerechten: huisgemaakte spaghetti, verse vis van de markt, een lekker glaasje wijn onder de Siciliaanse zon...

Etna in oosten
Ragusa in Zuidoosten
Trapani in westen

 
 
   
 

Rondreis West-Sicilië

Rondreis West-Sicilië - Erice Rondreis West-Sicilië - Palermo Rondreis West-Sicilië - Nebrodi Gebergte

Reisroute met huurwagen startend in Palermo en verder met de verkenning van de verborgen pareltjes in het westen van Sicilië. Eventueel een combinatie met een dagtrip naar één van de Egadische eilanden of verblijf op één ervan. Er kan ook geopteerd worden om een stukje centraal Sicilië in de reis op te nemen, vb. in zuiden Sciacca en Agrigento, of in het noorden Cefalu en de gebergtes van Nebrodi en Madonie.

 
 
   
 

Rondreis Oost-Sicilië

Rondreis Oost-Sicilie - Noto Rondreis Oost-Sicilië - Syracusa Rondreis Oost-Sicilië - Baai van Taormina

Rondreis met huurwagen door het oostelijke deel van Sicilië. Laat je verrassen door de barokke steden Syracuse, Noto en Ragisa. Bezoek Taormina en ga op ontdekking in de streek van de Etna.

 
 
   
 

Gecombineerd met privé begeleid bezoek aan de Etna

Privé begeleid bezoek aan de Etna Privé begeleid bezoek aan de Etna

Een dagtocht met een lokale gids-geoloog over de flanken van de Etna. Je wordt door de gids opgehaald met 4x4 voor een onvergetelijke ontdekking buiten de gewone paden op en rond de Etna. 's Middags picknick met lokale producten. Eindigen aan de Alcantara Gorges.

 
 
   
 

Verlenging op de Eolische Eilanden - kennismaking met vulkanen

Eolische Eilanden

De Eolische of Liparische Eilanden liggen ten noorden van Sicilië, op ongeveer een uur varen vanuit Milazzo. De archipel telt 7 bewoonde en bloemrijke pareltjes van eilanden, alle vulkanisch van oorsprong. Stuk voor stuk zijn het bijzondere en pittoreske bestemmingen, waar je veel tijd hebt om te wandelen, te fietsen of gewoon tot rust te komen en te onthaasten: zwemmen in zee, slenteren door de witte steegjes of zien hoe vissers in het haventje hun netten op orde zetten. Bovendien kan je hier en daar letterlijk de aarde aan het werk zien. De vulkaan Stromboli heeft zowat elk half uur kleine uitbarstingen.

 
 
   
 

Weekend Palermo en Marsala

Vismarkt in Palermo Marsala wijn proeven bij Florio

Korte (weekend-)trip, een combinatie van Palermo en de regio Trapani-Marsala. Plan een gegidste wandeling in Palermo, een ritje met de APE en in de regio Marsala een begeleid bezoek en proeverij bij de bekendste Marsala wijnmaker Florio. Meer info zie ook Sicilië

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Siciliëreis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Sicilië

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Italië hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig. Ook kinderen dienen over een identiteitsbewijs met foto (!) te beschikken. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders is bovendien een gewettigde volmacht nodig (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De Italiaanse overheid is streng en deinst er niet voor terug om kinderen zonder geldig identiteitsbewijs terug te sturen. Belgen die reizen naar Sicilië hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig. Ook kinderen dienen over een identiteitsbewijs met foto (!) te beschikken. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders is bovendien een gewettigde volmacht nodig (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De Italiaanse overheid is streng en deinst er niet voor terug om kinderen zonder geldig identiteitsbewijs terug te sturen.

Gezondheid/Inentingen: Voor Italië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen. Voor een reis naar Sicilië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België. Zelfde tijd als in België.

Munt: De munteenheid in Italië is de euro. De munteenheid op Sicilie is de euro.

Onderweg: De vliegreis naar Sicilië duurt een kleine 3 uren (rechtstreeks).

Goed om te weten: Kinderen tot 14 jaar moeten verplicht een helm dragen bij het skiën. Ouders of andere betrokken volwassenen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Weer en klimaat

Klimaat: Het weer in Italië. Sicilië heeft het typische Middellandse zeeklimaat. De regen valt vooral van oktober tot maart.

Reisperiode: Je kan Italië het beste in het voor- en najaar bezoeken. Gaan wandelen in de bergen doe je beste in de zomer gaan. Skiën kan ruwweg tussen december en eind maart. De lente en het najaar zijn waarschijnlijk de beste periodes, met de maanden mei, juni en september voorop.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Sicilië voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.