Reizen naar Slovenië

Kaartje Slovenië

Slovenië is groen, een verscheiden land tussen Alpen, Middellandse Zee en de Pannonische vlakte. Het beste van Europa bij elkaar. De besneeuwde Alpijnse pieken, de wijdverspreide bossen, bergmeren, diepe valleien, de blauwe zee, ondergrondse grotten en bronnen, boom- en wijngaarden, de idyllische dorpjes, oude steden, moderne parken, het culturele erfgoed, de vriendelijke bevolking, de keuken en uitstekende wijnen. Slovenië staat voor dit alles, en veel meer... Elke regio heeft zijn eigen karakteristieken, zijn eigen dialect, architectuur, cultuur, zelfs klimaat. Niet te vergeten de overal lekkere streekgerechten. En dit alles in een land nog niet eens zo groot als België...

Triglav Nationaal Park
Soca Rivier
Juliana Alpen

Info bestemming

Het meer van Bled

Bled: Het Bled meer en zijn idyllisch eilandje, het kasteel en dorp geven telkens de indruk van schitterende natuurlijke vrijgevigheid, charme en schoonheid. Wandelen, zwemmen, roeien met een prachtig uitzicht op de groene Julische Alpen, de bel van het barokke kerkje laten rinkelen, ontspanning centraal in Bled. Bled is overigens een ideaal startpunt voor wandeltochten en een centrum voor zakentoerisme.

Het meer van Bohinj is wellicht het mooiste meer van Slovenië, maar toch is het minder bekend dan dat van Bled. Het ligt helemaal ingeklemd tussen de bergen, er is om en nabij het meer van Bohinj van alles te doen, maar toch is het rustiger dan bij Bled. Bij het plaatsje Stara Fužina zijn er aangename strandjes en het water is er ondiep. De Savica waterval is de bron van het meer van Bohinj. De waterval van 80 meter hoog is zeker een bezoek waard (20 minuten klim langs trappen). In Bohinj zijn er verschillende fiets- en wandelroutes zowel om het meer als boven in de bergen. Neem de skilift omhoog en geniet van het uitzicht. Ook parasailen is mogelijk naast bewegwijzerde mountainbikeroutes, klimmen, kanovaren, kajak, canyoning, hengelen...

Kobarid

Kobarid is een pittoresk dorpje onder de Krn (2244 m), is trots op zijn geschiedenis die teruggaat tot de IJzertijd. Opvallendst was het Isonzo Front in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal blijft, verspreid over de vallei en in de bergen, een tragische herinnering aan het zinloze van oorlog.

Socarivier: raften

De Soca Vallei: Watervallen, rivierpoelen, de uitzonderlijke Soca rivier, verborgen ravijnen, mysterieuze bronnen, gorges en canyons, een waaier van vormen van door water gevormde rotsen. Op weinig plaatsen kan je in zo’n klein gebied zo veel verschillende aspecten zien van de blijvende natuur. Ontelbare kleine charmante hoekjes, waar je even stil kan staan en bewonderen. Niet te missen voor wie op zoek is naar avontuur is een raftingtocht op de Soca. De Soca heeft één van de mooiste en best bewaarde rivierbeddingen van Europa. Rafting is de meest gekende van rivieractiviteiten. Een aangename afdaling langs de stroomversnellingen van de rivier. Het uitzonderlijk heldere water maakt rafting hier uniek. In de Prsjak gorge in de Trebusa vallei (nabij Tolmin) kan je dan weer aan canyoning gaan doen. Afdalen in de canyons in een magische wilde natuur: watervalletjes (die je op je rug kan afglijden), natuurlijke zwembaden (waar je in kan zwemmen), het helderste water. Een ontspannende ervaring…

Socarivier: kajak
Canyoning Psjak gorge
Canyoning Psjak gorge

De Sloveense Rivièra heeft een kustlijn van ongeveer 40km langs de Adriatische Zee. De kuststrook is een opeenvolging van baaien, rotspartijen, stranden, jachthavens, badsteden en vissershavens met hun karakteristieke klokkentorens. Het toerisme heeft aan de Sloveense Rivièra een lange traditie, toch is het er over het algemeen rustig. Portoroz is de modernste badstad, gebouwd aan een grote baai. De subtropische plantengroei getuigt van een zacht klimaat zowel in de winter als in de zomer.

Het sfeervolle museumstadje Piran wordt gedomineerd door een kasteel in barokstijl. Het Tartiniplein, het Palazzo Benecanka, de Sint-Joriskerk en andere historische monumenten liggen er op een schiereilandje. Op de uiterste punt is een vuurtoren. De smalle autovrije straatjes met oude Venetiaanse paleizen en de drukte in de vissershaven maken van Piran een bekoorlijk plekje. Izola kwam is sinds 1920 een toeristische bestemming, toen hier een thermische bron werd ontdekt. Het stadje heeft een Venetiaanse charme. Vanuit de haven kan je een dagtrip doen naar Venetië.

Piran
Piran
Izola

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en ligt tussen het Kras en de Alpen. Groot genoeg om de naam hoofdstad te dragen, maar ook klein genoeg voor intimiteit. De ziel van de stad ligt in het barokke oude centrum onder de groene hellingen van Castle Hill, in de Secession Palaces en de meesterwerken van architect Joze Plecnik. Tussen Castle Hill en Roznik baant zich de rustige rivier Ljubljanica een weg door de stad. Hij vindt zijn oorsprong in het Karst en mondt 10 km verder uit in de Sava. Het is de levensbron van de stad, de oevers het werk van Plecnik. Hij bouwde promenades, renoveerde vele bruggen en zorgde zo voor de charme van de stad. Steeds terugkerend, ook in het wapenschild van Ljubljana, is de draak. Volgens de legende moest de stichter van de stad, een Griekse banneling, eerst een angstaanjagende draak verslaan vooraleer zich te kunnen vestigen.

Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana
Logarska Dolina


Op zo'n 70 km van de hoofdstad (weg met veel bochten) ligt Logarska Dolina. Logarska Dolina is de trots van Slovenië. Wandelaars kunnen hier dagen met open mond van verwondering verloren lopen. De must van Slovenië, de ondergrondse wereld van de grotten van Postojna en/of Škocjanske zijn betoverend. In het poreuze karstgebergte vormden zich er grote zalen met diepe gleuven en onderaardse rivier. Met een lengte van 20.570 meter, waarvan bijna 6 km toegankelijk, is het de langste grot van Slovenië en de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. In de prehistorie zochten holbewoners hier beschutting, nu kan je vanuit een treintje vijf grote grottenkamers bezichtigen. De Sloveense grotten bieden onderdak aan het grootste gewervelde dier dat permanent in grotten leeft: de Proteus Anguinus of grottenolm, plaatselijk gekend als de “menselijke vis”, een lange salamander die twaalf jaar zonder voedsel kan en soms 100 jaar oud wordt. Het dier is zo bijzonder dat het in het stadssymbool van Postojna prijkt en op het stadszegel staat afgebeeld.

Lipica: enkele kilometers verder naar de kust op ligt Lipica, een groen paradijs waar de Lipizanerpaarden thuishoren. In 1580 vestigde aartshertog Karel hier fokkerijen die wereldvermaard werden door de intelligentie en sierlijke schoonheid van de paarden van de Spaanse School in Wenen.
De paarden worden nog steeds gefokt en afgericht in Lipica.
Je komt er alles van te weten in het interactieve Lipikin Museum.

In het oostelijke deel van Slovenië is er de wijnstreek en de thermen. Een groot deel van de streek is heuvelachtig, op sommige plekken, bijvoorbeeld rond Maribor, gaan de heuvels over in bergen. Maribor is de bekendste stad van de streek,, maar de mooiste is Ptuj, de oudste stad van Slovenië.

Extra informatie over een reis naar Slovenië maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Slovenië aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Slovenië, een bestemming voor natuurliefhebbers

Bled

Ontdekking van één van de meest groene gebieden van Europa. Vanuit Ljubljana gaat het richting Bled, de Soca vallei en Kranjska Gora. Via de meest ongerepte streek van Slovenië de Brda verder. In de wijnregio van Goriška Brda, vlak bij de Italiaanse grens worden schitterende topwijnen geproduceerd die bij ons vaak onbekend zijn. De streek is ook bekend voor zijn fruitproductie (kersen) en olijf- en pompoenzaadolie. Verder tot aan de Adriatische kust te Piran en Portoro en terug naar Ljubljana via Postojna en/of Škocjanske.


 
 
   
 

Verlenging/Citytrip Ljubljana

De hoofdstad en bij uitbreiding héél Slovenië straalt gezelligheid uit. De universiteitsstad Ljubljana telt zo'n 300.000 inwoners en kan qua sfeer ook doorgaan voor een groot dorp. Kuieren in een autovrij centrum, op geplaveide steegjes en langs een kabbelende Ljubljanicarivier. De oude binnenstad rond de oude markt en het Preserenplein vormt een door karakteristieke bruggen aaneengeschakelde mix van prachtige barokke en Art Deco-gebouwen. Voor architectuurliefhebbers is Ljubljana dan ook een ware schatkamer. De bruisende stad wordt ook wel 'Klein Praag' genoemd en ook 'Plečniks Ljubljana', naar Jože Plečnik, de Sloveense architect uit het begin van de 20ste eeuw, die grotendeels het beeld bepaalde van zowel Wenen, Praag als Ljubljana. Hij toverde de hoofdstad om in een juweeltje, door op een schitterende manier water en steen te combineren. Vanuit Ljubljana is het te overwegen om een uitstap te doen naar Logarska Dolina, de trots van Slovenië (afstand Ljubljana-Logarska Dolina is 70 km).

Ljubljana
Ljubljana straattheaterfestival
Logarska Dolina

 
 
   
 

Combinatie met Istrië (Kroatië) en de baai van Kvarner

Combineer Slovenië met het noordelijk deel van Kroatië, van de Karlovac regio (Ozalj, Slunj, ...) met zijn vijf rivieren naar de Plitvice Meren, het bergachtige en bosrijke Nationaal Park Paklenica nabij Starigrad, verder naar het blauw van de zee over de Kvarner baai tot in Istrië.

NP Paklenica
Plitvice Meren
Aan zee in Rovinj (Istrië)

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Sloveniëreis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Slovenië

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Slovenië hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig.

Gezondheid/Inentingen: Voor Slovenië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België.

Munt: De munteenheid in Slovenië is de euro.

Onderweg: Brussel - Ljubljana is ongeveer 1u45 minuten vliegen.

Goed om te weten: Bezoek Ljubljana liever tijdens de week dan tijdens het weekend. Vanaf zaterdag 15u in de namiddag (als de winkels sluiten) loopt de stad leeg: de bevolking zoekt het platteland op.

Voor Slovenië is een autowegenvignet verplicht voor wie gebruik maakt van de autostrades. Je kan dit aanschaffen in de tankstations bij de grens (richtprijs 15 euro voor 1 week).

Weer en klimaat

Klimaat: Slovenië is klein, maar kent toch opvallend verschillende klimaten. Aan zee heerst (over een smalle strook) een aangenaam mediterraan klimaat met warme zomers en relatief milde winters. In de bergen heerst een Alpenklimaat en het oosten heeft eerder een continentaal klimaat (met koude winters en milde tot hete zomers). In de Julische Alpen zijn de winters vrij koud en sneeuwrijk. Zeker als de gevreesde sterke noordoostenwind burja waait, kan het erg koud aanvoelen.

Reisperiode: De beste maanden om naar Slovenië te reizen zijn de zomermaanden, gezien het gunstige klimaat. Houd echter steeds rekening met een regendag. In bepaalde hoger gelegen gebieden kan je skiën tot in juni.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Slovenië voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.