Reizen naar Puglia, Calabrië en Basilicata

Kaartje Puglia, Calabrië en Basilicata

Zuidelijk Italië is niet bepaald een massabestemming. Toch biedt de streek volop bijzondere natuur- en cultuurschatten. Apulië of Puglia is in het zuidelijke Italië de regio die bekend staat als de "hak van de laars". De "voet van Italië" is de Calabrië regio. Calabria vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de Laars van Italië en ligt tegenover het eiland Sicilië, waar het van gescheiden is door de Straat van Messina. Tussen deze beide regio's ligt de Basilicata streek.

Alberobello
Polignano a Mare

Info bestemming

Puglia

In vele aspecten is Puglia, de "hak van de laars", een perfecte vakantiebestemming, met prachtige stranden, een heerlijk klimaat, fascinerende steden met archeologische locaties en ook een lekkere culinaire traditie met vele lokale specialiteiten. De afstanden in Puglia zijn niet zo groot en de (auto)wegen zijn goed. Er kan overwogen worden om de hele regio vanuit één verblijfplaats te verkennen. Alternatief is te kiezen voor een verblijf in het noorden én in het zuiden, een verblijf in vb. Alberobello en een verblijf aan zee in of in de omgeving van Otranto of Lecce aan de oostkant of in Gallipoli of Taranto aan de westkust. De steek rond Alberobello leent zich ook perfect om te verkennen met de Vespa. Alberobello is een ideaal uitgangspunt voor Vespa-tochten in alle richtingen. Bij de tochten met de Vespa worden er ook een volledig roadbook voorzien om via een aangenaam parcours de plaatsjes gemakkelijk te kunnen ontdekken.

Puglia Met de Vespa in groep of individueel door Puglia

In het noordelijke Pugla vind je het magische 'Trulli'-gebied, kleine stadjes en plattelandskernen met typische witgekalkte huisjes die enkel hier terug te vinden zijn. Het gebied Apulië is dan ook genoemd naar de veelvuldig voorkomende, kabouterachtige witte huizen met conische grijze daken, soms met mysterieuze tekens beschilderd. Stadjes als Cisternino, Alberobello, Locorotondo, Martina Franca, zijn sowieso schilderachtig en heel wat plaatsjes komen in aanmerking voor een stop of wandelingetje. Alberobello is de 'Trulli'-stad bij uitstek. De meeste Trulli-huisjes staan in Alborabello (waar de hele wijk Rione Monti Unesco Werelderfgoed is). Alberobello is ook een perfect uitgangspunt voor een rondreis door Puglia.

Bari Bari

Bari is de hoofdstad van de regio. Hier kan je op zich gemakkelijk een dag spenderen. Het is een magnifieke havenstad met aan de ene kan van de Corso Vittorio Emanuele het historische centrum met zijn kerken, pleintjes, kasteel en twee havens, een aan de andere kant de moderne stad met een opvallend rechthoekig stratenpatroon. Onder de Sint-Nicolaasbasiliek ligt Sinterklaas begraven. De beschermheilige van de stad wordt in Bari twee keer per jaar gevierd. Overweeg in Bari zeker een fietstocht met gids. Tussen Bari en Cisternino liggen de Grotten van Castellana, de mooiste grotten van Zuid-Italië. Monópoli is een mooie havenstad aan de Adriatische kust van Puglia. Brindisi was ooit een belangrijke vertrekhaven van de kruisvaarders. Tussen Bari en Brindisi ligt aan de rand van een klif het dorpje Polignano a Mare, nauw verbonden met het liedje 'Volare ooh, cantare ooooh, nel blu, dipinto di blu ...'.

Gallipoli

Helemaal door naar het zuidelijke gedeelte van de hak van de laars kom je in het Byzantijnse Otranto, met o.a. een ondergrondse basiliek gehouwen uit de tufsteen van Otranto. Binnen de omwalling leidt een labyrint van charmante straatjes naar het imposante kasteel en naar de kathedraal met de mozaïekvloer van Pantoleone en een immense crypte. Ook in Lecce, een unieke barokstad kan je gemakkelijk een dag spenderen. Bezoek zeker het Piazza Duomo, de Santa Croce kerk en het Romeinse amfitheater. Het geheim van de streek en zijn barok zit hem in de steensoort: pietra dorata, een soort marmer dat zich uitstekend laat bewerken. Het ommuurde Gallipoli is een stad van Griekse oorsprong. Vele dorpjes in de regio hebben kleurrijke Byzantijnse mozaïeken en die karakteristieke barok. In Leuca kom je in het meest zuidelijke puntje van de hak. De rotsen aan de kust zijn bijna spierwit en contrasteren mooi tegen de kleur van het water. In Taranto ligt het oude stadsgedeelte er nog vervallen bij, sommige delen van de stad zijn in volle restauratie. Het oude gedeelte van Taranto ligt op een eiland, dat met de moderne stad verbonden is door middel van een draaibrug. Het contrast tussen het nog niet vernieuwde oude stadsgedeelte met het vernieuwde deel is enorm.

Strand bij Otranto
Lecce
Grotten van Castellana

Gargano en Matera: Iets meer noordelijker dan Bari en buiten de Puglia regio ligt het schiereiland Gargano. Zo goed als dit hele schiereiland, de "spoor van de laars", is Nationaal Park. Het is het enige gebied met bergen in het anders vlakke Puglia en er zijn heel wat hotels. Een boottochtje vanuit Mattinata langs de kust, een van de meest ongerepte en meest woeste van Italië, is een goed idee. De loodrechte rotswanden zijn vaak indrukwekkend. In het binnenland van Gargano kan je wandelingen maken langs olijfboom- en wijngaarden. Matera ligt net even buiten de Puglia regio, namelijk in Basilicata. Er wordt gezegd dat Matera "de oudste stad van Italië" is en een van de oudste steden ter wereld. Sinds 1993 is hij Unesco Werelderfgoed. De twee bekende 'sassi' of steenwijken - Sasso Barisano en de Sasso Caveoso - staan vol met huisjes en kerkjes die in lang vervlogen tijden werden uitgehouwen in de rotsen. Laat je er verrassen door de prachtige panorama’s in een middeleeuwse sfeer...

Gargano
Matera
Vieste op Gargano schiereiland

Calabrië

Calabria vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de Laars van Italië en ligt tegenover het eiland Sicilië, waar het van gescheiden is door de Straat van Messina. Calabrië wordt nauwelijks bezocht door het massatoerisme. De regionale hoofdstad is Catanzaro. De regio is gekenmerkt door pittoreske dorpen, schitterende panorama's van sneeuw bedekte bergtoppen in een van de mooiste nationale parken en schijnbaar eindeloze witte zandstranden langs een azuurblauwe zee. De stranden van Calabrië behoren tot de mooiste van Europa. De populairste plaatsen in Calabrië zijn Tropea en Capo Vaticano. Capo Vaticano is de naam voor het groene, heuvelachtige en toeristische gebied op de uiterste, in zee uitstekende punt van de provincie Vibo Valentia. Vanaf de kaap heb je een adembenemend uitzicht op de Tyrrheense kust, de straat van Messina en de vulkaan Stromboli. Tropea is een prachtige badplaats en heeft een indrukwekkend historisch stadje. Het ligt als een soort uitkijkpost boven op een steile rotswand en was vroeger dan ook een strategisch verdedigingspunt.

Calabria
Calabria
Calabria

Het gezellige Pizzo is gekend voor zijn ‘tartufo’-ijs en de merkwaardige 'Chiesa di Piedigrotta' uitgehouwen in een tufstenen rotswand. Kleurrijke vissersdorpen zijn Palmi en Bagnara Calabra. In Palmi is er het museum dat gewijd is aan het traditionele leven in Calabrië. In Bagnara Calabra vindt elk jaar het feest van de zwaardvis plaats. In Reggio di Calabria kan je de 'Bronzi di Riace' te bewonderen, 2 wereldberoemde levensgrote bronzen beelden van Griekse krijgers die uit de zee werden opgevist. In Capo Rizzuto is er een marine reservaat. In Le Castella is er een Aragonees kasteel, omringd door water. De belangrijke Griekse kolonie Crotone, geliefd door Pythagoras, met zijn historische centrum en zijn archeologisch museum met de schat van Hera, mag ook niet ontbreken op uw ontdekkingstocht.

In het ruige binnenland van Calabrië is er een prachtige natuur. De hoogvlakten van de Sila beslaan een oppervlakte van meer dan 700km². Vanuit het bergdorp Lorica kan je een mooie wandeling maken langs de oevers van het Arvo-meer. Helemaal zuidwaarts, aan de teen is er het mysterieuze Parco Nazionale dell’Aspromonte, een uitloper van de Apennijnen. Een ongerept ruig natuurgebied. Aan de kant van de Ionische zee vind je er hoge woeste bergtoppen van bijna tweeduizend meter hoogte, met talloze grotten, kloven en watervallen. In lagere gebieden worden deze afgewisseld met fiumare, brede rivierbeddingen vol grind, en zeldzame rotsformaties. De Tyrreense Zeezijde wordt overwoekerd door weelderige loof- en beukenbossen. Tot de afwisselende vegetatie behoort ook de bergamot, een vrucht die gebruikt wordt voor parfums, crèmes en thee. Het park heeft ook een zeldzame dierenpopulatie. Er leven nog veertig wolven, die zich natuurlijk niet gemakkelijk laten zien. Je kan er ook de haviksarend treffen of ook een wilde kat of een beer.

Nationaal Park Sila
Nationaal Park Sila

Extra informatie over een reis naar Puglia, Calabrië en Basilicata maakt overigens integraal deel uit van onze voorstellen/offertes.

 

Vraag hier uw uitgewerkte beleefreis naar Puglia, Calabrië en Basilicata aan...  (duid één of meer mogelijkheden aan via de kruisvakken links)

De vermelde reizen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Wij werken niet met vooraf vastgelegde routes en verblijven. We overleggen met u eerst verder om uw interesses en wensen volledig te kunnen integreren.

Puglia, de hak van de laars

Volledige rondreis in Puglia, de "hak van de laars". Vliegen op/van Bari en/of Brindisi. Perfecte vakantiebestemming, een heerlijk klimaat, fascinerende steden, prachtige stranden en een héél lekkere culinaire traditie met vele lokale specialiteiten. Kies eventueel voor enkele dagen verkenning met de Vespa.

Puglia rondreis
Gallipoli
Ostuni

 
 
   
 

Uitbreiding met Matera

Neem Matera (Werelderfgoedlijst) op in de rondreis Puglia met verblijf in een typische Sassi.


 
 
   
 

Reis naar Calabria of verlenging Calabria

Tropea in Calabria

Voor een reis naar enkel Calabria kan er een vlucht genomen worden naar Lamezia, iets ten noorden van de Calabria regio. Als er vanuit Puglia verder gereisd wordt naar Calabrië is een stop in Matera (Unesco) zeker een aanrader.

 
 
   
 

Combinatie met Sicilië

Baai van Taormina met de Etna

Overtocht door de straat van Messina met de (wagen-)ferry en de reis gaat verder op Sicilië

 
 
   
 
Uw contactgegevens
Overige gegevens

De gegevens die u invult heeft Evenementtours nodig om verder met u contact op te nemen. Deze gegevens worden ook gebruikt om u 2 à 3 keer per jaar gerichte informatie toe te sturen. U kan zich steeds uitschrijven. In geen geval geven wij uw gegevens door aan derden. Alle verdere details over de verwerking van uw gegevens en uw rechten vindt u in ons privacybeleid.

 Ik ben op de hoogte van de algemene voorwaarden en het privacybeleid van Evenementtours.

Reisorganisatie Puglia, Calabrië en Basilicatareis - wat u verder nog moet weten voor u in alle rust en luxe op reis vertrekt.

Goed om weten

Snel gecheckt - praktische info voor een reis naar Puglia, Calabrië en Basilicata

Vereiste documenten voor Belgen op reis: Belgen die reizen naar Italië hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig. Ook kinderen dienen over een identiteitsbewijs met foto (!) te beschikken. Voor elke minderjarige die niet begeleid is door de ouders is bovendien een gewettigde volmacht nodig (te verkrijgen bij het gemeentebestuur). De Italiaanse overheid is streng en deinst er niet voor terug om kinderen zonder geldig identiteitsbewijs terug te sturen. Belgen die reizen naar Italië hebben enkel een geldige identiteitskaart nodig.

Gezondheid/Inentingen: Voor Italië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen. Voor Italië gelden geen speciale aanbevelingen of adviezen.

Tijdverschil: Zelfde tijd als in België. Zelfde tijd als in België.

Munt: De munteenheid in Italië is de euro. De munteenheid in Italië is de euro.

Onderweg: Brussel - Bari in 2u25 min

Goed om te weten: Kinderen tot 14 jaar moeten verplicht een helm dragen bij het skiën. Ouders of andere betrokken volwassenen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Weer en klimaat

Klimaat: Het weer in Italië. Puglia heeft een heerlijk mediterraan klimaat. De lente komt vroeg en is over het algemeen warm en zonnig, met temperaturen boven de 20 graden vanaf half april. De zomer is lang, warm en droog en duurt van eind mei tot eind september. In juli en augustus ligt de temperatuur overdag rond de 30°C, met af en toe een warmere week. Een zeebriesje zorgt echter vaak voor de nodige verkoeling. De zeewatertemperatuur rond Puglia’s hagelwitte stranden ligt in deze periode rond de 25°C. De herfst begint eind oktober - begin november en blijft vrij warm, waarbij de temperaturen vanaf december pas echt onder de 20°C komen. De winter kan regenachtig zijn maar is over het algemeen mild, met een gemiddelde temperatuur rond de 14 °C.

Reisperiode: Je kan Italië het beste in het voor- en najaar bezoeken. Gaan wandelen in de bergen doe je beste in de zomer gaan. Skiën kan ruwweg tussen december en eind maart.

Prettige vakantie

In voorbereiding van uw reis op maat naar Puglia, Calabrië en Basilicata voorzien we u van een hoop streekinformatie en uitgebreide praktische weetjes. Ook dit is deel van uw vakantie.